Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Afbeelding van het programma: de inspecteur

de inspecteur

Radio2-luisteraar Eva getuigt over oplichters op tweedehandsplatformen: “Ik zag mijn rekening plots leeglopen"

consument

vr 28 okt. - 11:01

De Economische Inspectie kreeg in 2021 bijna 900 meldingen van slachtoffers van oplichting op tweedehandsverkoopplatformen. Bij De Inspecteur getuigt luisteraar Eva over de praktijken. "Ik ben er met mijn ogen open ingetrapt en ik ben veel geld kwijt. Ik wil anderen waarschuwen."
Vrouw kijkt bezorgd naar haar gsm
© Canva

434.884,32 euro schade

De Economische Inspectie kreeg in 2021 opvallend veel meldingen van slachtoffers van oplichting op tweedehandsverkoopplatformen.  

"We registreerden bijna 900 meldingen over fraude bij tweedehandsverkoop", vertelt woordvoerder Lien Meurisse. "De schade is groot. Oplichters hebben 434.884,32 euro buitgemaakt."

Vermijd een verkoop via een koeriersbedrijf 

Eva getuigt bij 'De Inspecteur' hoe de fraude gebeurt. Bij haar loopt het fout als ze kinderkleding tweedehands wil verkopen. 

"Ik wilde via 2dehands.be kleren verkopen waar mijn kinderen uitgegroeid zijn", vertelt ze. "Het leek me leuk om ze een tweede leven te geven. En het was mooi meegenomen dat ik zelf ok nog iets aan zou verdienen." 

Eva krijgt snel een reactie van een geïnteresseerde koper. "Die man wilde zelfs meer bieden dan de vraagprijs. Hij kon de kleren niet zelf ophalen maar stelde voor om een koeriersbedrijf in te schakelen." 

Kort daarna krijgt Eva telefoon van een zogenaamde medewerker van DHL. "Ik moest via een link een account aanmaken op een website. Het inloggen gebeurde met mijn bankkaart en kaartlezer. Op die manier konden ze de verzending regelen." Eva vertelt dat ze helemaal niet achterdochtig was. "Alles zag er professioneel uit, dus ik deed wat hij me vroeg. Ik had er geen idee van dat mijn bankgegevens op die manier bij oplichters kunnen terechtkomen." 

Ik ben er met open ogen ingetraptenvóórik het wist, was mijn zichtrekening leeggeplunderd.

— Luisteraar Eva

Klassiek scenario met de koeriersdienst

Het scenario dat Eva schetst, is het scenario dat de FOD Economie vaak ziet. "Het verhaal van de koeriersdienst is intussen een klassieker geworden", vertelt Meurisse. "Je zet als verkoper een zoekertje online en je krijgt een enthousiaste reactie van een geïnteresseerde koper. Vaak doet die een hoog bod, hoger dan de vraagprijs. De koper vertelt dan dat die het product niet kan ophalen maar dat die een koeriersdienst zal inschakelen om de verzending te regelen."

“Op dat moment moet de alarmbel afgaan”, waarschuwt Meurisse. "De zogenaamde koper stuurt via mail een link naar de website van die koeriersdienst. Je moet een account aanmaken om de verzending te regelen. De koper vraagt ook je identificatiegegevens zodat die het afgesproken bedrag kan overmaken. Dat is voor alle duidelijkheid pure oplichting." 


Geef nooit je betaalgegevens door

De FOD Economie hamert erop dat je nooit je betaalgegevens mag doorgeven. "Als oplichters toegang krijgen tot je betaalgegevens, kunnen ze je rekening plunderen. Ze loggen met de betaalcodes in op jouw rekening en halen, als je pech hebt, al het geld eraf." 

Als oplichters toegang krijgen tot je betaalgegevens, kunnen ze je rekening plunderen.

— Lien Meurisse, FOD Economie

Ook verkopers kunnen verdacht zijn

Het gebeurt ook dat oplichters zich voordoen als verkoper. De zogenaamde verkoper vertelt dan bijvoorbeeld dat die al eerder werd opgelicht. Je moet dan als koper bewijzen dat je ter goeder trouw bent. Dat doe je door je account te verifiëren via een link. Doe dat niet. Zo'n verificatie-link is vals. Als je erop klikt, kan je oplichters toegang geven tot je online bankaccount.

Soms vragen oplichters om een voorschot te storten. Dat is ook verdacht. Je krijgt dan als koper de vraag om een account aan te maken om het voorschot in orde te maken. Doe dat niet. Ook op deze manier kunnen oplichters al je geld stelen. 
 

Wat als je het slachtoffer bent van fraude? 

Als je je betaalgegevens hebt doorgegeven, moet je een aantal stappen ondernemen: 


Meer tips om veilig te kopen en te verkopen

Wil je meer tips om veilig te kopen en te verkopen? Ontdek ze in dit artikel. 

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet