Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

consument

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

radio2 natuurweekend

Ruim 1.000 terreinen van garages in Oost-Vlaanderen vervuild

ma 18 nov. - 10:51

In Oost-Vlaanderen zijn er naar schatting 1.200 terreinen van garages vervuild. Dat meldt vzw Tersana. Die organisatie helpt garage-uitbaters om een bodemonderzoek te doen en geeft ook subsidies om de kosten te drukken. Vanaf vandaag loopt er een campagne om meer uitbaters te overtuigen om zo'n onderzoek te starten. Uitbaters die dat niet doen, kunnen een sanctie krijgen.
Specialisten voeren een bodemonderzoek uit aan garage in Geraardsbergen
© Foto: Radio 2

Er zijn 3.600 garages in Oost-Vlaanderen die een verplicht bodemonderzoek moeten (laten) doen. In één derde van de gevallen zal de bodem ook écht vervuild zijn, vermoedt vzw Tersana. Die organisatie ondersteunt garage-uitbaters die een onderzoek willen opstarten. Dat kost veel geld, maar de vzw kan met een subsidie bijspringen. Ze regelt ook alle onderzoeken waardoor de uitbaters er zich minder zorgen over moeten maken. De bodemonderzoeken zijn verplicht, maar nog weinig bedrijven weten dat of laten ze uitvoeren. Daarom is er vandaag een campagne gestart. 

Familiezaken 

"Het grote aantal terreinen dat onderzocht moet worden, verrast misschien", zegt Ilse Vervloet van vzw Tersana. Bodemonderzoeken zijn nochtans verplicht bij wet sinds 1995. Zaken die er sindsdien zijn bijgekomen, zijn meestal in orde maar in Oost-Vlaanderen zijn er ook heel wat familiebedrijven. "Heel wat bedrijven zijn overgeërfd van de grootouders op de ouders naar de kleinkinderen. Uitbaters nu zijn zich erg bewust van mogelijke gevaren van vervuiling, het gaat vaak over historische verontreiniging die we nu pas opsporen.", zegt Ils Vervloet. 

"Het heeft geen zin onze kop in het zand te steken"

Verschillende garage-uitbaters gaan in op de campagne van Tersana en laten een bodemonderzoek uitvoeren. Ook al weten ze vaak dat er vervuiling is én dat de opruimkosten of sanering handenvol geld zal kosten. Benedict Van Wontergem van garage Antoine in Geraardsbergen. "Ik hoorde erover op een infovergadering en heb me meteen ingeschreven. We zitten al sinds 1991 op het industrieterrein van Geraardsbergen en lieten al een paar boringen uitvoeren. Daaruit bleek dat er zeker op één plek vervuiling is. Ik heb gewacht tot Tersana met het bodemsaneringsfonds kwam. Ze nemen vandaag stalen, pas daarna weten we hoeveel het ons mogelijk kan kosten. Dat kan een serieus bedrag zijn, maar we moeten onze kop niet in het zand steken. Ook wij willen dat de vervuiling wordt aangepakt." 

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet