Seizoensarbeid optrekken van 65 naar 100 dagen heeft veel voordelen, zegt Limburgse fruitsector
do 23 jan. - 7:24
Momenteel kunnen seizoensarbeiders maximaal 65 dagen werken in onze fruitsector, maar dat systeem heeft veel nadelen, zeggen de fruittelers. Zij vragen al jaren om een verlenging van de seizoensarbeid. Als je een seizoensarbeider nu langer laat werken dan die 65 dagen, dan moet je hem inschrijven en kan dat niet meer aan de gunstige voorwaarden van seizoensarbeid.
Broer of zus komt in de plaats
"Fruittelers vragen mij al jaren om iets te doen aan de regeling van seizoensarbeid", zegt Open VLD-politica Hilde Vautmans. "Nu leiden ze een seizoenarbeider op, leren ze hem hoe hij met de tractor moet rijden, maken ze hem wegwijs op de boerderij, leggen ze uit hoe hij het fruit moet plukken, ... Maar na 65 dagen vertrekt de man of vrouw en komt er een familielid in de plaats. Die moet dan weer opnieuw opgeleid worden en dat is natuurlijk niet efficiënt."
Seizoensarbeiders zijn moeilijk te vinden
De regeling geldt voorlopig wel alleen voor hardfruit. "Omdat de duur van seizoensarbeid in andere landen wel al is opgetrokken, trekken seizoensarbeiders nu bij voorkeur liever naar die landen. Daardoor is het nu soms moeilijk om seizoensarbeiders te vinden", zegt Vautmans nog, "ook omdat veel Limburgers zelf dat werk liever niet meer doen."