Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top30

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Afbeelding van het programma: de madammen

de madammen

'Seks voor Geld': "Sekswerkers hebben vanaf nu een zelfstandigen statuut en zijn beschermd"

do 5 mei - 10:45

Magaly Rodriguez Garcia is Professor aan de KU Leuven, gespecialiseerd in de geschiedenis van prostitutie. Ze is ook medeauteur van het boek ‘Seks voor Geld’, over de geschiedenis van het sekswerk. Een intrigerend onderwerp dat nog steeds in de taboesfeer hangt.
© Canva

Veel mensen associëren sekswerk met 'gedwongen worden om het te doen'. Niet uit vrije wil. Voor een deel van de sekswerkers geldt dit vandaag nog steeds. Maar ook in het verleden was dit al zo: “Gedwongen arbeid is zo oud als arbeid zelf. Wij benadrukken nog eens dat mensenhandel geen synoniem mag zijn voor prostitutie. Er is ook een hele groep mensen die er zelf voor kiest. Want er zijn voordelen aan de job: toegang tot milieus die je anders nooit zou hebben, veel geld, flexibiliteit, ...”

Prostitutie doorheen de geschiedenis

Doorheen de geschiedenis verandert het beeld van een prostituee. Soms is het een slechte vrouw, soms ziet men het als iets goeds: een man zal door sekswerkers niet gaan verkrachten of krijgt minder snel ziektes. “Aan het begin van de 20ste eeuw werden sekswerkers spijtig genoeg gezien als achterlijk, of vrouwen met een geestelijke ziekte. Zelfs dokters gingen hier in mee. Het feit dat het idee rond sekswerkers de hele tijd verandert, toont dat de overheid eigenlijk niet weet hoe het moet omgaan met zo’n beroep.”

Als bank of boekhouder werd je gestraft, wanneer je hulp bood aan een sekswerker.

— Magaly Rodriguez Garcia is Professor aan de KU Leuven

Sekswerkers vandaag

Sekswerkers vandaag krijgen nog steeds heel moeilijk een lening bij een bank: “Tot voor kort spraken we over 'een casheconomie'. De bank vroeg: “Vanwaar komt dat geld?” En je kon niet antwoorden: “Van prostitutie.” Want alle partijen die iets te maken hadden met prostitutie waren strafbaar. Het ging hier over een job die niet erkend was. Dat is de reden waarom boekhouders, eigenaars van een appartement, maar ook banken weigerden om hulp te bieden aan sekswerkers. Dus een lening kon je vaak niet krijgen. Het gevolg hiervan is dat sekswerkers al die hulp bij anderen moesten zoeken, bij mensen die het minder goed bedoelden. Met als resultaat: uitbuiting.”

“Nu is er wel een wet goedgekeurd, gelukkig! Zo wordt het probleem hopelijk snel opgelost. De nieuwe wet schept een kader dat je gewoon een zelfstandige bent. Het is gedecriminaliseerd. Je zult als boekhouder of verhuurder niet langer strafbaar zijn. Binnenkort komt er ook een statuut dat veel flexibiliteit toelaat. Maar daar zijn ze nu nog mee bezig.”

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet