
de madammen
Sexting bij jongeren: "Leer jongeren empathisch omgaan met naaktfoto's, achter elke foto schuilt een persoon met gevoelens"
di 2 mrt. - 1:36

"Sexting is heel breed, dat kunnen vurige sms'jes of pikante foto's zijn, zelfs helemaal naakt. Het behoort bij de seksualiteit van deze tijd, dus het valt niet te vermijden. Belangrijker is wel dat we er juist mee leren omgaan. Met deze campagne willen we jongeren helpen om zelf te beslissen of sexting iets voor hun is en hoe het dan ook veilig kan", begint Wannes Magits, beleidsmedewerker seksualiteit bij Sensoa.
"Sexting verbieden, dat werkt niet"
"Jongeren voelen zich vaak onder druk gezet om te sexten. Wij willen hen leren hoe ze verantwoordelijk en empathisch omgaan met de naaktfoto's van anderen. Achter elke foto schuilt een persoon met gevoelens, vrienden en familie. Voor sommige jongeren lijkt het onschuldig om een naaktfoto door te sturen maar dat is het zeker en vast niet. Het is zelfs strafbaar."
"Sexting verbieden, dat werkt niet", gaat Wannes verder. "Het lijkt alleen maar zo dat je meer controle hebt op je kinderen als je sexting verbiedt. De kans bestaat dan dat jouw kind of jouw leerling het gaat verbergen waardoor je nog minder toezicht kan houden op wat hij/zij online allemaal verstuurt. Maak het liever bespreekbaar, zodat ze ook bij jou terechtkunnen als het fout loopt."
"Erover zwijgen is niet de juiste oplossing"
"Het is niet altijd makkelijk om over seks of seksualiteit te praten. Maar zwijgen is zeker en vast niet de juiste oplossing. Als je het bespreekbaar maakt, gaan jongeren er bewust over nadenken of sexting iets voor hen is of niet. Willen ze enkel berichten sturen of ook foto’s? Willen ze helemaal naakt? Of hoe zeggen ze nee als ze het echt niet willen? Als je erover praat, kunnen jongeren beter uitzoeken wat ze willen en zullen ze zich niet al te snel laten meeslepen. Zo krijgen we jongeren die empathisch met elkaars foto’s omgaan en elkaar niet onder druk zetten. Als je er niet over praat is het thema onbespreekbaar waardoor jongeren het niet zullen zeggen als er iets is."
Maak sexting bespreekbaar, zo zullen jongeren er bewuster over nadenken of hetiets voor hen is of niet.
"Maak als school afspraken over relaties en seksualiteit"
"Als leerkracht kan je een veilige klassfeer creëren waarbij leerlingen open en eerlijk kunnen praten over seksualiteit. Jongeren horen graag elkaars mening over seksualiteit en ze praten er al over op de speelplaats maar dat is dan eerder oppervlakkig. Als leerkracht kan je dat uitdiepen en er meer op ingaan. Het is ook belangrijk dat de school afspraken maakt over relaties en seksualiteit. Zodat iedereen weet wat wel en niet mag op school, zo maak je van de school een veilige plek voor de leerlingen. Als leerkracht moet je ook goed op de hoogte zijn over wat je moet doen wanneer er een naaktfoto verspreid wordt. Weten welke stappen je moet zetten als het zover is, zal je helpen in deze situatie."
"Ouders zijn de eerste hulplijn, hun rol valt niet te onderschatten"
"Je mag het niet onderschatten wat er aan het gebeuren is op seksueel vlak voor de jongeren. Sexting is niet abnormaal en het hoort erbij. Dus als ouder en eerste belangrijke opvoeder, die waarden en normen meegeeft aan zijn/haar kind moet je ze ook raad geven op seksueel vlak. De juiste afspraken en regels opstellen en ervoor hen zijn wanneer het minder gaat. Pubers staan al vaker op hun eigen privacy en nemen afstand van de ouders. Maar als het écht slecht gaat zijn ouders vaak de eerste hulplijn, dus de rol van ouders valt zeker niet te onderschatten."