Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top30

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Afbeelding van het programma: radio2 middag in oost-vlaanderen

radio2 middag in oost-vlaanderen

Sint-Franciscusinstituut in Melle zet in op digitale testen en examens

di 7 jan. - 2:07

De leerlingen van het vierde, vijfde en zesde middelbaar van het Sint-Franciscusinstituut in Melle hebben bijna 45 procent van hun examens digitaal ingevuld. “Er zijn heel wat voordelen aan verbonden, zowel voor de leerkrachten als voor de leerlingen”, klinkt het. Experten zeggen dat digitale examens in de toekomst steeds vaker zullen voorkomen. De school uit Melle is alvast enthousiast.
klas met laptops
© Foto: Radio 2

“Ik vond het leuk om mijn examen op de computer in te vullen omdat ik dan sneller klaar was”, klinkt het bij een van de leerlingen van het Sint-Franciscusinstituut in Melle. Tijdens de examenperiode van december werd 45 procent digitaal afgenomen.

Voordelen

Voor leerkrachten zijn er heel veel voordelen. “Het is gemakkelijker om te verbeteren”, vertelt leerkracht Duits Elisabeth Van Damme. “Je moet geen handschriften ontcijferen. Alles is duidelijk geschreven. Er zijn geen discussies over welke letter er nu op papier staat.” Dat de antwoorden er nu heel wat netter uitzien, valt niet te ontkennen vinden ook de leerlingen: “Het is heel handig dat we nu op ‘delete’ kunnen klikken. Vroeger was het altijd een knoeiboel. Dan moest ik foute zinnen doorstrepen en daarnaast nog de plek vinden om alles opnieuw te schrijven.”

Extra functies

“Het is een enorm hulpmiddel voor de examens aardrijkskunde”, getuigt leerkracht Dominique Maes. “Nu kunnen we foto’s in het examen zetten. De kinderen kunnen daardoor klikken op de foto’s en die dan uitvergroten. Dat is heel handig.” Daarnaast hebben de leerkrachten ook de mogelijkheid om geluidsfragmenten en video’s toe te voegen. “Het is inderdaad zo dat je er als leerkracht wel digitale kennis voor moet hebben. Maar we worden hierin ondersteund en gelukkig was ik in een vorig leven ook leerkracht informatica”, lacht Dominique.

Digitale generatie

Over het algemeen zijn de leerlingen van het Sint-Franciscusinstituut van Melle positief over de digitale evolutie. “Er zijn voornamelijk voordelen aan verbonden voor later. We zijn toch een beetje ‘de digitale generatie’, dus we gaan later nog veel met de computer moeten werken”, zegt iemand.

“Het is gemakkelijker om lange teksten te schrijven. Je ziet het ook sneller als je een schrijffout maakt”, vult Astrid van het vijfde jaar aan. “Maar ik moet wel toegeven dat het moeilijker is om het overzicht te bewaren. Ik heb al verschillende vragen per ongeluk overgeslagen en dat heeft me al punten gekost.”

Geen vervanging

“Ik wil ook nog graag meegeven dat het digitale luik maar een deel van de evaluatie is”, zegt leerkracht Nederlands Bruno Geldof. “Spraakvaardigheid wordt bijvoorbeeld nog steeds in levende lijve getest en niet digitaal. Je hebt ten slotte nog altijd een leerkracht nodig die luistert en evalueert.”

“Gelukkig”, vindt een van de leerlingen. “Maar het mag van mij nog minder digitaal. Tijdens een examen Nederlands vind ik het bijvoorbeeld wel lastig om op een computer teksten te lezen in de plaats van op papier.”

“Bovendien gaan je ogen ook pijn doen na een tijdje achter de computer te zitten”, vult iemand anders nog aan.

Beter concentreren  

In het Sint-Francicusinstituut gebeuren niet alleen de examens digitaal. Ook testen worden regelmatig via de computer afgenomen en in de les zijn laptops ook welkom. “Daardoor zijn de leerlingen wel aandachtiger”, zegt leerkracht Dominique Maes. “Ze vinden het niet altijd leuk om op de computer te werken want daardoor hebben ze een veel grotere verantwoordelijkheid. Vroeger konden ze al eens achterover leunen en doen alsof ze aan het opletten waren, maar nu moeten ze wel presteren.”

Spieken

Het grootste voordeel is er misschien voor de ‘rebelse studenten’. “Het is gemakkelijker om af te kijken”, giechelen enkele studenten. “Alle schermen staan voor jou en bij meerkeuzevragen is het dan simpel om te spieken. Mensen zetten ook hun computer scheef voor elkaar, of ze zetten hun gsm achter hun laptop om af te kijken. De leerkrachten hebben het gemakkelijker om te verbeteren, maar wij met spieken. Zo haalt iedereen er zijn voordeel uit!”

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet