Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Afbeelding van het programma: de inspecteur

de inspecteur

Slotenmaker nodig? Neem niet zomaar de eerste de beste uit de zoeklijst op Google

wo 2 dec. - 6:24

Er zijn veel malafide slotenmakers die woekerprijzen vragen aan consumenten in nood. De Inspecteur op Radio 2 krijgt daar vaak klachten over. Die ondernemingen betalen grote sommen aan Google om bovenaan in de zoekmachine te verschijnen. Tot groot ongenoegen van de erkende slotenmakers die wel eerlijk zijn. De Vlaamse Slotenmakers Unie heeft daarom ook een zoekfunctie op hun eigen website gezet. "Daar vind je sowieso een betrouwbare slotenmaker."

Heb jij bij hoge nood een slotenmaker nodig, neem dan niet de eerste slotenmaker die je via Google vindt. De kans is groot dat je via die weg terecht komt bij een malafide slotenmaker die een woekerprijs aanrekent om een eenvoudig slot te vervangen. Want die louche ondernemingen betalen veel geld aan Google om bovenaan in de zoekresultaten te verschijnen.

Een echte plaag

Bij de overheidsdienst economie, maar ook bij 'De Inspecteur' komen er al jaren klachten binnen over het fenomeen. De Inspecteur leest schrijnende verhalen van mensen die 300, 600, 800 of zelfs meer dan 1000 euro moeten betalen nadat zo'n slotenmaker het slot vervangt. Vaak zetten de slotenmakers die mensen ook onder druk om meteen te betalen. 

De Vlaamse Slotenmaker Unie (VSU) kent het probleem. De beroepsvereniging ergert er zich al jaren aan maar kan er tegelijkertijd weinig aan doen. "We kunnen en willen de strijd tegen malafide bedrijven niet aangaan. Het heeft geen zin om zelf ook enorme sommen te betalen aan Google", zegt Alain Bosny, bestuurslid bij de VSU. 

Zo vind je een erkende slotenmaker 

Op de website van de VSU staat er sinds enige tijd een interactieve kaart waarop je gemakkelijk de dichtstbijzijnde erkende slotenmaker kan vinden. Je ziet ook direct welke slotenmaker op dat moment beschikbaar is. Stel dat je midden in de nacht hulp nodig hebt, ook dan zal je een slotenmaker kunnen vinden.

Uiteraard zijn er ook betrouwbare slotenmakers die niet zijn aangesloten bij de Vlaamse Slotenmaker Unie. Een slotenmaker kiest zelf of hij zich aansluit bij die Unie of niet. Maar die slotenmaker zal je ook niet aan de top van de zoeklijst van Google vinden. Een betrouwbare slotenmaker zal je altijd op voorhand een correcte prijs kunnen geven. Vraag daar dus zeker naar als je een slotenmaker belt. 

Als het gaat over dringende interventies kan een een slotenmaker de prijs opdrijven. Maar ook deze kosten moeten je als consument duidelijk weten. Ze moeten duidelijk vermeld worden op de website, of je moet die informatie via de telefoon meteen meekrijgen. Zo kan je de prijs op voorhand duidelijk afspreken. 

Het zijn uiteraard alleen de slotenmakers die het goed menen, die de gedragscode ondertekenen. De malafide slotenmakers trekken zich er niks van aan.

— Alain Bosny, bestuurslid Vlaamse Slotenmaker Unie

Gedragscode voor slotenmakers

De gedragscode voor slotenmakers bestaat sinds enkele jaren. Die is opgesteld na overleg met de FOD Economie. Het is een mooi initiatief maar het zet weinig zoden aan de dijk. Dat geeft Bosny ook zelf toe. "Het gaat om een set van verbintenissen die een aangesloten onderneming zichzelf oplegt. Wie de code ondertekent, moet zich aan de afspraken en de bijhorende verplichtingen houden. Dat is goed maar het zijn uiteraard alleen de slotenmakers die het goed menen, die de code ondertekenen. De malafide slotenmakers trekken zich er niks van aan."  

Dit zijn de belangrijkste voorwaarden die in de gedragscode staan:  

  • De slotenmaker moet een bewijs van goed gedrag en zeden kunnen voorleggen
  • Een slotenmaker moet voldoende informatie geven aan de klant over de verkoopsvoorwaarden, het herroepingsrecht en de prijzen
  • Er moet ook voldoende informatie beschikbaar zijn over de inhoud van het werk, de factuur en de klachtenbehandeling

De economische inspectie ziet er op toe dat alleen de slotenmakers die de code ondertekend hebben dat op hun website vermelden. Als slotenmakers toch melding maken van de gedragscode zonder dat ze die ondertekend hebben, maken ze zich schuldig aan misleidende verkooppraktijken. Daar staan boetes op tot €80.000

De slotenmakers die op de site van de VSU te vinden zijn, hebben allemaal de gedragscode ondertekend. Zij hebben ook een badge, ontworpen door de sector. 

Meld malafide slotenmakers

Kom je toch in contact met een malafide bedrijf, neem dan meteen contact op met de politie. Je kan ook een klacht indienen bij het meldpunt van de overheidsdienst Economie

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet