Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Afbeelding van het programma: de inspecteur

de inspecteur

Steeds meer verzekeraars passen zich aan coronarealiteit aan: "Annulerings- en reisverzekering komen nu vaker tussen"

wo 30 jun. - 5:46

Reizigers die hun vakantie geannuleerd zagen door corona, konden het afgelopen jaar niet vaak rekenen op een tussenkomst van hun annulatieverzekering. Want een pandemie is niet gedekt. Maar volgens Guy Van Antwerpen van vergelijkingswebsite verzekeringen.be passen steeds meer verzekeraars zich aan de nieuwe realiteit aan. "We zien nu vaker een tegemoetkoming," zegt hij bij De Inspecteur.

De Inspecteur ontving het afgelopen jaar veel mails van teleurgestelde reizigers. Ondanks hun (vaak uitgebreide en dure) annulatieverzekering kregen ze toch geen terugbetaling van hun verzekeraar wanneer hun reis geannuleerd werd door corona. De reden: corona is een pandemie en die zijn meestal niet gedekt. "Verzekeraars hebben daar gehandeld volgens de regels, maar we zien nu toch een evolutie," zegt Guy Van Antwerpen van vergelijkingswebsite verzekeringen.be.

Positieve test, wat nu?

Voor veel reisbestemmingen moet je op dit moment nog een negatieve coronatest kunnen voorleggen. Maar wat als je onverwacht, net voor vertrek, toch positief test? "Dan ben je ziek. En je kan altijd annuleren door ziekte en dan krijg je je geld terug," verzekert Guy Van Antwerpen. "Ook als je geen symptomen hebt maar wel positief test, krijg je een terugbetaling."

Moet je in quarantaine omdat iemand in je omgeving positief test, dan komen de meeste verzekeraars niet tussen. "Er zijn daar wel uitzonderingen maar dat moet je echt vergelijken bij alle verzekeraars."

Bij alle verzekeringen kan je annuleren wegens ziekte, ook het coronavirus, als je dit oploopt in België, voor je vertrek.

— Guy Van Antwerpen

Negatief reisadvies, wat nu?

Tijdens de zomer van 2020 veranderde voor veel bestemmingen halverwege het reisadvies. Veel landen kleurden plots rood. Wat als dat deze zomer weer gebeurt? "Krijgt je bestemming net voor vertrek een negatief reisadvies, dan komen de meeste verzekeraars niet tussen. Al zijn er wel uitzonderingen."

Van Antwerpen raadt aan om dan contact op te nemen met je reisorganisator. "Vaak annuleren of herboeken zij de reis wanneer er negatief reisadvies komt. Reisorganisaties nemen daarin vaak hun verantwoordelijkheid."

Ziek op vakantie?

Een annulatieverzekering komt tussen voor je afreis. Een reisverzekering is voor tijdens je vakantie. "Dus als je op je bestemming besmet raakt met het coronavirus, kan je terugvallen op je reisverzekering. Tenzij er vooraf een negatief reisadvies was, dan kan je uitgesloten worden in sommige gevallen."

Wie te ziek is om weer naar huis te reizen en langer op zijn bestemming moet blijven, kan ook rekenen op de reisverzekering. "Een verlengd verblijf is bijna altijd gedekt in een reisverzekering. Ook als je door een coronabesmetting langer moet blijven."

Raak je besmet op vakantie en word je ziek, dan zal je reisverzekering tussenkomen.

— Guy Van Antwerpen

Lees de kleine lettertjes

Er zijn ook nog een aantal algemene tips die Guy Van Antwerpen wil meegeven voor je een verzekering afsluit:

  • Lees vooraf welke dingen er zijn uitgesloten. Wanneer krijg je geen tegemoetkoming? Zo kom je niet voor verrassingen te staan.
  • Vergelijk verzekeringen. Je hoeft geen verzekering af te sluiten bij je reisorganisatie. Je bent vrij om zelf een vergelijking te maken en de verzekering te kiezen die het best bij je past.

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet