Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Afbeelding van het programma: de inspecteur

de inspecteur

Suikervervanger Zùsto uitgetest: "75 % minder calorieën dan suiker en quasi geen smaakverschil"

di 3 dec. - 6:00

Radio 2-luisteraar Johan moet suiker mijden, maar is geen fan van chemische zoetstoffen. Op zijn zoektocht naar een alternatief komt hij Zùsto tegen. Volgens de verkoper zit er amper chemie in. Johan probeert het en is fan. Maar hij vraagt zich af of wat de verkoper vertelt wel klopt.
© Radio 2

Deze test gebeurde in 2019. De prijzen en samenstellingen kunnen anders zijn.

Zùsto zou maar 0,000001% 'chemie' bevatten volgens de verkoper. "We voegen nog een héél klein beetje sucralose toe", vertelt Wouter van Zùsto. "Dat is een suikermolecule waar een chloormolecule aan wordt toegevoegd. Dat klinkt voor veel mensen misschien synthetisch. Maar je kan het perfect vergelijken met tafelzout. De chemische benaming van tafelzout is natriumchloride. Dus net zoals dat tafelzout van natuurlijke oorsprong is, is de correcte term voor sucralose ook 'van natuurlijke origine', omdat het vertrekt vanuit de suikermolecule zelf."

Zùsto bevat ook 75% minder calorieën dan gewone suiker. "Ons product bestaat voornamelijk uit niet-verteerbare voedingsvezels van maïs en chicorei. Die worden niet gemetaboliseerd in het lichaam en hebben dus minder energie en minder calorieën. Je bloedsuikerspiegel gaat dus ook niet stijgen." 

Veilig voor diabetici

Dat klinkt allemaal heel erg mooi, maar is het ook waar? "Zùsto is zeker een goed alternatief voor suiker", legt diëtiste Sanne Mouha uit. "Het is één van de weinige suikervervangers waarmee je suiker 1 op 1 kan gaan vervangen. Sucralose an sich bijvoorbeeld is 600 keer zoeter dan suiker. Daarvan moet je dus veel minder gebruiken om dezelfde zoetkracht als suiker te krijgen. Stel dat je 100 gram suiker nodig hebt en je zou dat vervangen door 100 gram sucralose, dan is dat mierzoet, niet te eten! Maar 100 gram suiker kan je dus wél perfect vervangen door 100 gram Zùsto. Handig voor de bakkers onder ons!" 

"Suiker bevat 400 calorieën per 100 gram. Zùsto bevat er 98 per 100 gram." Ook die claim klopt dus. "Dat komt doordat ze werken met 3 verschillende soorten zoetstoffen. Twee daarvan proeven minder zoet dan suiker, eentje véél zoeter. Daarmee kunnen ze een mooie structuur maken die dezelfde zoetkracht heeft als suiker, maar voor veel minder calorieën." "De zoetstoffen die Zùsto gebruikt hebben een heel lage invloed op de bloedsuikerspiegel. Diabetici kunnen het dus met een gerust hart gebruiken." 

Chefs zijn fan

Sterrenrestaurant 'Comme chez Soi' gebruikt Zùsto en ook toppatissier Herman Van Dender is fan. "Dat toont zeker aan dat het een gemakkelijk product is", verklaart Sanne. "En dat de smaak ook goed zit. Stevia bijvoorbeeld is ook zoet, maar heeft een bittere nasmaak. Dat zal bij Zùsto minder het geval zijn." 

Maar er is nog werk aan de winkel. Luisteraar Johan laat bijvoorbeeld weten dat Zùsto en yoghurt niet goed samengaan, dan wordt de suikervervanger klonterig. Wouter van Zùsto bevestigt dat het product inderdaad wat vochtgevoelig is. "Daar hebben we recent ook vooruitgang in geboekt. Maar als je het gebruikt om te bakken, meng je het best ook niet rechtstreeks met boter. We proberen er verder aan te werken." "Het product is al enkele jaren op de markt. Goed dat ze eraan blijven werken om de kwaliteit te behouden en te verbeteren", beaamt Sanne.

Het enige nadeel: het prijskaartje. Voor één kilo Zùsto betaal je ongeveer 10 euro. Véél meer dan gewone suiker dus. Maar ook daar wilt Zùsto graag aan werken in de toekomst. "Als je er cake mee gaat maken bijvoorbeeld, zal je snel door de kilo heen zitten", zegt Sanne. "Dan wordt het een hele dure cake!" Op dit moment is Zùsto online, in groothandels en bakspeciaalzaken te koop. Maar in de zeer nabije toekomst willen ze Zùsto dichter naar de 'gewone' consument komen. Wordt vervolgd!

Bakken maar!

Sven doet de ultieme test. Hij bakt 2 identieke cakes: zelfde recept, zelfde baktijd, zelfde oven. Voor eentje gebruikt hij gewone suiker, de andere maakt hij met Zùsto. Zijn collega's proeven blind. Het merendeel proeft geen of amper verschil. Heel wat mensen vinden de cake met Zùsto zelfs de lekkerste! Al kan dat natuurlijk ook aan Sven zijn bakkunsten liggen 😉

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet