
start je dag in oost-vlaanderen
Te weinig stalplaats aan schoolpoort voor fietsende ouders in Gent
do 5 sep. - 4:05

Het is gezond en het is ecologisch, dus kiezen steeds meer Gentenaars voor de fiets. Ook ouders nemen steeds vaker de fiets om hun kind aan school af te zetten. "Je ziet 's ochtends van alles aan de schoolpoort: speed pedelecs, kleuterfietsen, bakfietsen, gewone fietsen met een kinderzitje... Het is echt een bonte boel", vertelt directeur Cindy Step van Freinetschool De Harp.
Maar al die fietsen aan de schoolpoort moeten natuurlijk veilig gestald worden terwijl de ouders hun kinderen afzetten. En daar is niet overal genoeg plaats voor, zeker niet in het centrum van de stad. Ook de grote verscheidenheid aan fietsmodellen zorgt ervoor dat ze niet allemaal even makkelijk een plek vinden.
Veiligheid moet gegarandeerd
Wanneer ouders geen plek in de stalling vinden, zetten ze hun fiets op andere plaatsen. Maar dat kan ook hinderlijk zijn, volgens Cindy Step. "Er is bijvoorbeeld een bepaalde plek op de straat waar we soms afvalcontainers moeten zetten, zodat de afvalophaler er aan kan." Maar ook qua veiligheid is het hinderlijk, weet de directeur. "De hulpdiensten moeten ten allen tijde langs kunnen. Met al die fietsen is dat soms moeilijk. Het is echt een pijnpunt dat we proberen op te lossen."
Stad doet screening
De stad erkent dat er problemen kunnen zijn met fietsenstallingen. Het stedelijk mobiliteitsbedrijf is daarom bezig met een screening van het stadscentrum. Liesbeth De Bruyn, kabinetsmedewerker van schepen Watteeuw: "Het mobiliteitsbedrijf gaat wijk per wijk screenen waar er extra stallingen nodig zijn. Daarnaast gaan ze ook bekijken waar plaats is om die extra stallingen te voorzien. Soms kan dat op een uitstulping op het voetpad, of soms kan dat op een plaats waar vroeger een parkeerplaats voor een auto was. Maar de situatie is overal anders, natuurlijk."
Mochten scholen na de screening nog steeds het gevoel hebben dat er een prangend gebrek is aan fietsenstallingen, kunnen ze de scholenconsulenten van het mobiliteitsbedrijf aanspreken met hun concrete problemen.