Spits
'Thuis' start met proefopnames: "Truken van de foor bovenhalen om 1,5 m afstand te houden"
vr 8 mei - 2:34
"We hebben vandaag een volledige proefaflevering opgenomen in de Manhattan Studio in Leuven", legt producer Hans Roggen uit in 'Spits.' "We willen ermee uitzoeken hoe we in een coronamaatschappij een 'Thuis'-aflevering kunnen maken. De acteurs behoren niet tot elkaars bubbel, dus ze moeten op 1,5 meter afstand van elkaar kunnen blijven. Dat is echt 'truken van de foor' bovenhalen om dat te doen lukken."
De acteurs speelden als test enkele scènes die ze eerder al hadden opgenomen. Het verhaal blijft inhoudelijk hetzelfde, maar het scenario is aangepast zodat acteurs op 1,5 meter van elkaar kunnen spelen - zonder dat het opvalt voor de kijkers natuurlijk.
"We hebben maar één bed op de set!"
'Thuis' is het leven zoals het is, dus er worden creatieve oplossingen gezocht om dat dagdagelijkse leven zo normaal mogelijk over te laten komen. "Het aantal bedscènes zal wel meevallen, we hebben trouwens ook maar één bed op de set van 'Thuis'! Alle personages slapen dus in hetzelfde bed! Maar we hebben wel veel tafelscènes. Dan ga je dus niet naar elkaar toe leunen over de tafel heen bijvoorbeeld. Of we kunnen het oplossen met cameralenzen en camerastandpunten. Dat hebben we vandaag allemaal uitgetest."
Op de set werden uiteraard verschillende veiligheidsmaatregelen genomen. Er staat overal zeep en ontsmettingsgel, waar 1,5 meter afstand onmogelijk is, zoals bij de cameramannen en in de regiekamer, staan plexischermen om de medewerkers toch van de nodige bescherming te voorzien. Ook droeg de crew en de cast tijdens de testopnames mondmaskers. "Op scène, eens de camera's draaiden, hadden de acteurs geen mondmaskers meer aan natuurlijk. Want hun personages behoren wel tot dezelfde bubbel."
"Iedereen droeg een armbandje dat trilt wanneer je te dicht bij elkaar komt"
Iedereen droeg ook een hoogtechnologisch armbandje. "Iedereen had een armbandje aan, dat je waarschuwt wanneer je te dicht bij elkaar komt. Het trilt een beetje zoals een gsm. Zo voel je duidelijk hoe dicht je bij elkaar mag komen en blijf je zeker bij de les."
Of dit de nieuwe manier van werken wordt, is nog te vroeg om te zeggen. "Om er al conclusies aan vast te knopen is het te vroeg. Dit weekend bekijken we de montage en dan kunnen we bekijken hoe het verder gaat", besluit Hans Roggen.