Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Spits

Tuinaannemer Marc Vanallemeersch: "Ecologische voetafdruk van kunstgras is lager dan die van écht gras"

do 28 mei - 2:53

Je gazon besproeien met drinkwater zou wel eens een heel dure grap kunnen worden, want Vlaams minister van Omgeving Zuhal Démir wil de drinkwaterfactuur voor verspillers fors duurder maken. Vervangen we binnenkort onze gazon allemaal door kunstgras? Volgens tuinaannemer Marc Vanallemeersch is het alvast het gedroomde alternatief, vertelde hij in 'Spits' bij David Van Ooteghem.
© Foto: Getty

"Gezien de droogte en de waterschaarste is kunstgras misschien wel een oplossing voor veel mensen. We zien de vraag naar kunstgras de laatste jaren ook fors toenemen. In België is het echt een groeimarkt, in Frankrijk, Spanje en Engeland zijn de tuinliefhebbers ons alvast voorgegaan", legt tuinaannemer én kunstgras-specialist Marc Vanallemeersch uit.

Kunstgras met de geur van écht gras

Wat zijn dan allemaal de voordelen van kunstgras? "Je moet het uiteraard geen water geven, en je hebt ook geen last meer van onkruid, wat de laatste jaren ook moeilijker is geworden om te bestrijden. Kunstgras is visueel ook zo geëvolueerd dat je er echt op moet letten of om te zien het echt of kunstgras is. Soms zitten er zelfs bruine haren tussen het gazon, om het echter te laten lijken." En voor wie de geur van vers gemaaid gras zou missen, is er ook een oplossing. "Er bestaat een product dat je op je gazon kan spuiten om de geur van vers gras na te bootsen!" 

Aanzienlijk prijsverschil

Het prijsverschil tussen een gewone gazon en kunstgras is best aanzienlijk. "Als je gewoon gras zaait moet je 10 à 15 euro per vierkante meter rekenen, bij kunstgras is dat al gauw tussen de 80 à 100 euro per vierkante meter. Maar dan heb je natuurlijk geen grasmaaier meer nodig, en ook je waterfactuur kan ermee dalen."

"De ecologische voetafdruk van kunstgras is ook lager dan die van écht gras. Denk aan de brandstof die je nodig hebt om je gras te maaien, te verluchten, onkruidverdelgers, enzovoort. Dat valt allemaal weg bij kunstgras. Een kunstgazon gaat bovendien zo'n 15 jaar mee en kan daarna gerecycleerd worden in de ondermat van het gazon, in kapstokken of zelfs in vuilnisbakken bijvoorbeeld."

Tegenstanders stellen kunstgras doorgaans in vraag, omdat het een impact heeft op de biodiversiteit. "Een oplossing voor de bijen bijvoorbeeld bestaat er helaas nog niet, je kan geen bloemen in je kunstgazon zaaien, maar er bestaat wel een type kunstgazon dat net als echte planten stikstofoxiden uit de lucht filtert. Onderzoek leert dat 1 vierkante meter kunstgras evenveel lucht zuivert als één boom.”

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet