
de inspecteur
Uitbetalingen gedupeerde Tomas Cook-reizigers in laatste rechte lijn
di 12 mei - 6:47

In het najaar van 2019 ging reisorganisator Thomas Cook failliet. Gedupeerde reizigers hebben recht op een terugbetaling van hun reis via het Garantiefonds reizen. Eind november startte het Garantiefonds met de eerste terugbetalingen. Reizigers hadden daarvoor een schadeclaim en de nodige bewijzen moeten indienen bij het fonds. In totaal werden 22.000 dossiers ingediend, wat overeenkomt met 70.000 reizigers.
20 miljoen euro uitbetaald
Begin dit jaar hoopte het Garantiefonds de uitbetalingen af te ronden tegen mei. Ze zitten op schema, zegt Mark De Vriendt van het Garantiefonds. "Ondertussen hebben we bijna voor 20 miljoen euro uitbetalingen gedaan. Daarmee hebben we 81% van de dossiers die in aanmerking komen uitbetaald. Enkele duizenden dossiers wachten dus nog op de afhandeling maar dat is normaal aangezien die extra aandacht vragen. Soms ontbreken daar nog documenten of betalingsbewijzen. Ook groepsdossiers vragen soms extra onderzoek."
Enkel reiskosten
De Inspecteur krijgt wel verschillende klachten in zijn mailbox omdat sommige gedupeerden een lager bedrag krijgen terugbetaald dan gedacht. Lutgarde bijvoorbeeld, zij dacht dat ze 550 euro terug zou krijgen, dat blijkt maar een kleine 400 euro te zijn.
Mark De Vriendt: "Het Garantiefonds moet zich aan de wet houden en daarin staat dat wij enkel de reiskosten moeten terugbetalen. Vandaar dat verschil bij sommige gedupeerden. Je verzekeringscontract is geen reiscontract en dat betalen we dus niet terug. Voor die verzekeringskosten klop je dus best even aan bij je verzekeraar om te kijken wat daar mogelijk is. Voor elk dossier gaat er ook zo'n kleine 40 euro af aan dossierkosten, maar ook daar volgen we wat de wet ons voorschrijft".
Nieuwe faillissementen door corona?
Of er door de coronacrisis nieuwe faillissementen in de reissector zullen komen, durft De Vriendt zich niet over uitspreken. Hij weet wel dat de reissector als zwaarste is getroffen en dat de coronacrisis daar ook het langst voelbaar zal zijn. "Ik ben vooral heel blij met het vouchersysteem dat door de regering uitgewerkt is. Dit geeft de sector ademruimte. Zonder dit systeem hadden we veel faillissementen op ons zien afkomen." De Vriendt benadrukt ook dat wie een voucher heeft ontvangen zich geen zorgen hoeft te maken over een mogelijk faillissement van zijn reisorganisatie. Want als die toch failliet zou gaan, wordt je voucher gedekt door het Garantiefonds reizen.