Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

  • Antwerpen

mis niets!

Aha!

Radio 2 stelt voor

consument

Erop uit

Valérie is zot van Brussel: check haar 5 tips om onze hoofdstad te ontdekken

ma 12 jul. - 9:10

We hebben het voorbije jaar allemaal vakantie in eigen land ontdekt. We doen er nog een schepje bovenop! Elke week laten we een local de verborgen parels van zijn of haar gemeente voorstellen. Ontdek hier de 5 ultieme Brussel-tips van Valérie De Ketelaere!

Het uitzicht op de Jubelfeestbrug

Als je dan toch in buurt van Tour & Taxis en Gare Maritime bent, loop dan nog even tot op de Jubelfeestbrug. Van hieruit heb je een heel leuk uitzicht op T&T en de nieuwe wijk die stilletjes wordt opgebouwd. Net naast de brug kan je even halt houden bij Parckfarm en genieten van een sapje of biertje uit de buurt.  Loop verder door het L28 park en zoek de verschillende rustplekjes op. Heb je het meer voor bier dan wordt je hier verwend.  Vlakbij is er Brasserie de la Senne met een fantastisch terras waar je zelf een spelletje petanque kan spelen. Nog drie andere brouwerijen zijn hier vlakbij: En Stoemelings, No Science en La Source.  Ook hier kan je even (overdekt) verpozen.

Flirt met de grenzen van het kanaal

Vandaag is de kanaalzone een plek om in de gaten te houden!  Je bevindt je hier op de grens met Stad Brussel en Sint-Jans-Molenbeek.  Bij velen roept dit misschien wat onrustige gevoelens op, maar als je hier even wat rondloopt dan zal je snel merken welke bedrijvigheid zich afwisselt met leuke ontdekkingen.  Het is de buurt van het Mima, een museum dat zich vooral op grafische- en straatkunst toespitst. Hier heb je ook Atelier Groot Eiland waar je gerechten kan eten met groenten en fruit uit één van hun moestuinen. Eén ervan ligt hier net achter en is 1500m2 groot.  MicroFlavours kweekt microgroenten in de kelder. Je kan een voorbeeld van hun installatie aan het raam zien. Hippe plekken zoals Café Walvis, Mok, Midpoint en Brussels Beer Project sieren de Vlaamsepoort. Drie nieuwe bruggen werden onlangs over het kanaal geplaatst om voor nog meer verbinding tussen de 2 gemeentes te sturen. We zeggen het je, dit wordt de ‘place to be’!

De Ooievaarsstraat

De Vlaamsesteenweg telde vroeger ongeveer een 14-tal gangen of impasses.  Het meest charmante is de Ooievaarsstraat die de Vlaamse met de Papenvest verbindt. Oorspronkelijk heette dit steegje de Zwanengang, maar doordat er teveel gangskes waren met die naam is het de Ooievaarsstraat geworden. Ik heb me ooit laten vertellen dat straatnamen met een vogel erin verwerkt zouden verwijzen naar een activiteit die hier vroeger plaatsvond… Midden in het straatje zie je twee huizen waar boven de ene deur een zwaan staat afgebeeld, bij de ander een haan.  Kies maar je favoriet :-).

Je kan hier helemaal doorlopen, overdag toch, want ’s avonds sluiten ze het gangske af om de bewoners alle rust te geven.

Beeldjes van Isaac Cordal

Kleine ontdekkingen zijn het telkens, de mannetjes van de Spaanse Isaac Cordal.  Hier in Brussel verstopte hij er een 12-tal in de straten om en rond de Beurs en de Grote Markt.  Je vindt ze bij Jeanneke Pis, in de Korte Beenhouwersstraat waar je ook Jaune en Edward Von Longüs kan ontdekken, de Sint-Hubertusgalerijen, vlakbij de AB.

Het beeldje op de foto zit gezellig in de Paul Devauxstraat. Vooral ’s avonds mooi om te zien wanneer de straatlantaarn de schaduw van het beeldje weergeeft op de muur.  Iets verder is er nog ééntje tussen de panelen van het pizzarestaurant.

De installatie heet ‘Cément Eclipses’ en kan je niet alleen hier in Brussel vinden maar ook in Gent, Oostende, Londen,…

Kleine ontdekkingen zijn het telkens, de mannetjes van de Spaanse Isaac Cordal.

— Valérie De Ketelaere

Den Abattoir

Ook op den Abattoir valt er vanalles te beleven.  Ons hart ligt bij de organisatie Cultureghem die als grote missie heeft om van deze site een bruisende ontmoetingsplek te maken.  Op woensdag kunnen de ‘kleintjes’ de speelboxen uittesten, je kan samen koken met groenten van op de markt, of mee aanschuiven aan één van de lange tafels.  Hier geniet je van de kookkunsten met voedseloverschotten van op de markt. Deze delen ze ook uit aan wie het kan gebruiken.  Maar deze buurt geeft ook heel wat te bieden op vlak van duurzaamheid.  Den Abattoir zelf stelt alles in het werk om zo weinig mogelijk afval te hebben, er worden champignons in de kelder gekweekt en vis en tomaten op het dak.  In de buurt werd een oude garage omgebouwd tot het Circularium waar heel wat start-ups hun plekje vinden.  En dan is er uiteraard in het weekend nog de multiculturele markt.

Meer zoals dit ..

Blijf op de hoogte

& wees als eerste bij voor tickets, meet and greets of gewoon de nieuwe podcasts.

Volg ons op

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet