Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Spits

Viroloog Marc Van Ranst: "Binnen dit en 2 weken begint de griepepidemie, en die zal ongeveer 5 weken duren"

di 7 jan. - 10:37

Onheilspellende berichten uit het buitenland: daar sterven plotseling jonge, gezonde mensen aan de griep. Presentator David Van Ooteghem laat zich toch nog snel inenten. Een goed idee?

"Je had dat ook in november of december kunnen laten doen", lacht viroloog Marc Van Ranst. "Het is opvallend hoe elk jaar mensen precies herontdekken dat de griep geen lachertje is. Tegen een banale ziekte zouden we niet inenten." Want ook jonge, gezonde mensen kunnen sterven aan de griep. "Een griepje bestaat niet. Een griep-je is een verkoudheid. Als je de griep hebt met de hoofdletter G, dan ben je minstens een week door en door ziek."

Het ergste moet nog komen. "Ik wil geen paniek zaaien. Als we naar de afgelopen 5 jaar kijken, kunnen we voorspellen dat de griepepidemie nog moet beginnen. Dat zal binnen dit en twee weken gebeuren. Dan zijn we voor 5 weken vertrokken. Dan pieken we, en neemt het de volgende 5 weken weer geleidelijke af. Het is goed dat er nu nog niet veel mensen met de griep zijn. Je kan dus nog gerust kussen op je nieuwjaarsreceptie!"

Niet voldoende vaccins

Een grote boosdoener zijn scholen. "Die starten nu terug na 2 weken vakantie. Kinderen geven alles door wat ze hebben. Dat gaat dan naar hun ouders. Zij nemen dat op hun beurt mee naar het werk, waar andere collega's het dan weer meenemen naar huis." En daar valt jammer genoeg weinig aan te doen. "De enige oplossing is alles en iedereen vaccineren. Maar dat is onmogelijk, simpelweg omdat er niet voldoende vaccins zijn. Geen enkel farmaceutisch bedrijf wilt het risico nemen om té veel vaccins te produceren en er dan mee te blijven zitten in maart."

Collega Peter Verhulst laat zich niet meer inenten tegen de griep omdat hij er 'n keer goed ziek van geweest is. "Een indianenverhaal", lacht Marc. "Je wordt nu eenmaal gevaccineerd in de periode dat verkoudheden alomtegenwoordig zijn. En het griepvaccin helpt natuurlijk niet tegen een verkoudheid."

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet