Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

consument

björn soenens gaat door

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

radio2 natuurweekend

Vogels op winterse voederplank zijn hier met vakantie

wo 13 nov. - 6:00

Heel wat vogels die deze winter op je voedertafel zitten, komen eigenlijk uit het oosten en het noorden. Het zijn dieren die hier overwinteren. Onze mezen, roodborstjes, vinken en merels trekken op hun beurt naar het zuiden.

Iedereen denkt dat de vogels op de voederplank dezelfde zijn als in de zomer, die gebroed hebben in de tuin. Maar door het ringwerk blijkt dat anders. Elk jaar worden in België door 350 wetenschappelijke ringers een 750.000 tot 1.000.000 vogels geringd. Ieder ringnummer is uniek en bij het plaatsen van de ring wordt de soort vogel, geslacht, leeftijd, plaats en datum genoteerd. Aan de hand van ‘terugmeldingen’ kan men dan de doodsoorzaak, trekroute, afstand en leeftijd van de vogel bepalen.

Standvogels 

Vroeger en nu nog steeds, dacht men dat soorten die men het ganse jaar zag ‘standvogels’ waren, dus vogels die hier het hele jaar door verbleven, zoals de kool- en pimpelmezen, vinken, merels en het roodborstje. Maar door het ringwerk blijkt dat de vogels die gebroed hebben in je tuin, grotendeels wegtrekken naar het zuiden: Zuid Frankrijk en Spanje soms tot Noord-Afrika. Enkel mussen en spechten blijven in het land.

De vogels die je in de winter dan ziet op je voederplank, komen op hun beurt vanuit het oosten of het noorden. Kool- en pimpelmezen komen vanuit Duitsland, Polen, Litouwen, Letland en zelfs Estland. Merels en roodborsten komen vanuit het noorden om hier te overwinteren: Noorwegen, Zweden, Finland. “Daar zijn zeer strenge winters met een dikke sneeuwlaag”, zegt wetenschappelijk ringer Phillipe Smets. “Die vogels zijn genoodzaakt om weg te trekken om voedsel te kunnen zoeken. Ze kunnen daar niet overwinteren en vliegen dan naar landen waar een zachter klimaat is in de winter. In het voorjaar vliegen ze terug naar hun broedgebieden, waar ze geboren zijn.”

Wat eten vogels?  

Je kan de vogels in je tuin best vanaf nu beginnen voederen. “Nu het kouder begint te worden kan je de vogels best vetbolletjes, pinda’s, vogelzaad of duiveneten geven”, zegt Phillipe Smets. “Hoe gevarieerder je voedselaanbod, hoe meer soorten vogels je ziet in de tuin. Als je er begint op te letten, merk je ook dat er verschillende soorten mezen en vinken zijn. Je kan zelfs tot 15 verschillende soorten vogels aantrekken in de winter.” Vanaf maart stop je best met het voederen van de vogels.

 

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet