Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Vogeltjes moeten processierups bestrijden

wo 29 jan. - 1:00

De stad Lommel wil koolmezen en pimpelmezen inzetten om de eikenprocessierups te bestrijden. Daarom deelt de stad 500 nestkastjes uit aan de inwoners.
© Foto: Radio 2

“Het onder controle houden van de eikenprocessierups wordt steeds lastiger en kost handenvol geld,” zegt schepen van milieu Joris Mertens. “De roep om nieuwe en duurzame manieren van beheersing neemt toe. Daarom gooien we dit jaar een bijzonder nieuw wapen in de strijd: de koolmees en de pimpelmees. Deze vogeltjes zijn de natuurlijke vijand van de eikenprocessierups.”

Proteïnebommetjes

Mezen zijn verzot op de processierups en zijn kleine proteïnebommetjes. "Het zijn vooral de jonge rupsjes die de koolmezen gebruiken om hun jongen te voeden", zegt Luc Crevecoeur van het Provinciaal Natuurcentrum (PNC). "Ze hebben nog niet die brandhaartjes waar we zo’n jeuk van krijgen en dan is het extra makkelijk te verwerken." Ook voor de volwassen rups heeft de koolmees een oplossing bedacht. Ze ontharen de rups eerst door hem tegen een tak te slaan. Door de stress schiet de rups zijn haren weg en is dan klaar om gegeten te worden.

500 vogelhuisjes

“De komende maanden delen we 500 vogelhuisjes uit aan scholen, jeugdverenigingen en burgers die een eik in de buurt of in de tuin hebben, en waar er meldingen zijn geweest van eikenprocessierups,” legt burgemeester Bob Nijs van Lommel uit. “Door het ophangen van mezenkastjes proberen we de vogeltjes in de buurt van eiken met rupsenhaarden te laten broeden. Zo kan de natuur haar werk doen.”

Aanvullende bestrijding

"Er komt een Europees project aan om na te gaan hoe goed het werkt, hoeveel nestjes je best hangt", zegt Luc Crevecoeur. "We gaan dus meer natuurlijke methodes inzetten, maar dat blijft een aanvulling." Ook in Lommel zullen ze blijven samenwerken met een privéfirma om de eikenprocessierups op te zuigen of weg te branden. 

Proefkonijnen gezocht

Om te testen of deze aanpak ook in Lommel een positief effect heeft, zoekt de stad kandidaten om mee te doen aan de test en een mezenhuisje willen installeren. De bedoeling is om de komende 3 jaar te kijken of de mezenhuisjes bewoond worden en de rupsenhaarden dalen. Je kan je inschrijven via de website van de stad Lommel.

 

 

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet