Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Voor het eerst ontdekt in ons land: boommuggenstrontjesmos

vr 6 sep. - 10:10

Tijdens een korstmossenexcursie in het natuurgebied Bos van Aa in Zemst is boommuggenstrontjesmos gevonden. En dat is een primeur, nooit eerder werd het korstmos in ons land gespot. De ontdekking is goed nieuws voor de biodiversiteit.
© Foto: natuurpunt

Het is een mond vol, de unieke ontdekking in het Bos van Aa in Zemst: het boommuggenstrontjesmos of Strangospora deplanata voor de fans. Het korstmos werd ontdekt op een vlier in het moerasbos. Eerst dacht bioloog Dries Van den Broeck van de Plantentuin in Meise dat hij een'blauwe knoopjeskorst' had gevonden. "Maar toen ik het korstmos thuis onder de microscoop had bekeken, bleek dat we iets unieks hadden ontdekt, het boommuggenstrontjesmos", vertelt Van den Broeck. "Het is een korstmos met heel kleine vruchtlichaampjes, minder dan een halve millimeter. Daarom ook dat het muggenstrontjesmos wordt genoemd."

Goed voor de biodiversiteit

Ook in Nederland en Luxemburg werd de soort recent ontdekt. Het kan dus zijn dat het boommuggenstrontjesmos vaker opduikt. "Als het korstmos nog ergens opduikt dan zal dat zijn in bossen met een heel hoge luchtvochtigheid", zegt Van den Broeck. "Hoe dan ook, de ontdekking is goed nieuws voor onze biodiversiteit." 

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet