VRT NWS-journaliste Dominique de Graaf over valse coronatests: "De oplichters gebruiken de lay-out van échte laboratoria"
do 3 dec. - 2:50

Er worden valse corona-attesten, gemaakt door oplichters, op het internet aangeboden. VRT-journaliste Dominique de Graaf ontdekte dat deze ook in België worden aangeboden.
"Ik was op het internet aan het surfen en las dat er verschillende bendes opgerold waren die zo illegale praktijken uitvoerden. Zij verkochten dus valste attesten op sociale media. Dat was het geval in Frankrijk maar ook in India. En dan had ik gelezen dat er in Nederland op de luchthaven een passagier met een nep-attest onderschept was en dacht toen: dat moet bij ons ook gebeuren. En ben ik op onderzoek gegaan. Het wordt dus ook in België aangeboden.”
Corona-attest gekocht als bewijsmateriaal
"Wij zijn dan op sociale media gaan kijken, ook op bepaalde websites zoals Telegram, en daar kon je zo een attest kopen. We hebben dat dan ook gedaan, enkel als bewijsmateriaal. Want je hebt op internet ook oplichters onder de oplichters. Dat zijn scammers, die zeggen dat je een attest kan kopen. Ze sturen je een betaling door maar je ontvangt niets", vertelt Dominique.
Echte lay-out
Hoeveel kost dat nu? Zo een vals corona-attest? "De prijzen variëren maar je kan het al aankopen vanaf 20 euro en je ontvangt het dan ook onmiddellijk. De oplichters gebruiken de lay-out van een écht laboratorium. Bij ons was dat het geval van het labo van het Jan Yperman ziekenhuis in Ieper. Wij hebben daar contact mee opgenomen en daar schrok men natuurlijk. De dokter die dan op het attest staat, die werkt er ook helemaal niet. Ja, het ziekenhuis is zelf slachtoffer maar ze kunnen er niets aan doen."

Strafbaar: 10 jaar cel
Wanneer je zo een vals attest verkoopt maar ook als je zo een vast attest gebruikt, dan kan je gestraft worden. Je loopt het risico tot wel 10 jaar cel. "Ik heb verhalen gelezen van mensen die dan een officieel attest van een vriend of aan familielid had gekopieerd. En ze hebben toen de naam en de geboortedatum aangepast. En zo simpel kan het dus. Als je handig bent met de computer, dan lukt dat. Maar dat is dus een gevaarlijke praktijk."
Oplossing
Hoe kunnen we dit oplossen? 'We hebben het voorgelegd aan Pierre Van Damme, vaccinoloog. Hij stelde voor een QR-code toe te voegen aan het document. Dan hebben de instanties een extra controle en kan er een veiligheid en authenticiteit toegevoegd worden aan het attest. Nu kan men het moeilijk controleren. De luchtvaartmaatschappijen bijvoorbeeld kunnen niet met het blote oog zien of zo een attest fake is."
"Als we straks misschien terug gaan vliegen, dan zullen misschien enkele maatschappijen het mogelijk verplichten dat je gevaccineerd bent. En dan moet je zo een vaccinatie-attest voorleggen voor je het vliegtuig opstapt. Maar als je dat eventueel ook gemakkelijk kan aankopen of namaken, dan zitten we met een groot probleem."