Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top30

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Afbeelding van het programma: de inspecteur

de inspecteur

Waarom duurt het zo lang voor een waterleiding hersteld is?

wo 5 feb. - 7:56

Harry uit Dilbeek zit al sinds eind november zo goed als zonder water. Watermaatschappij Farys werkt al maanden aan een oplossing en toch duurt het nog tot eind februari vooraleer Harry opnieuw water heeft. De Inspecteur zoekt uit waarom die herstelling zo lang aansleept.

Harry uit Dilbeek is het stilaan beu. Hij heeft sinds eind november geen stromend water meer. Douchen, wassen, koken, poetsen, ... Het kan allemaal niet meer in zijn huishouden. 

Het probleem zit bij een grote toevoerleiding van watermaatschappij Farys. De leiding loopt van Wallonië naar de kust en ter hoogte van Dilbeek, waar Harry woont, zit er een hardnekkig lek. Farys vertelt dat het bedrijf al maanden met het probleem bezig is. "We hebben het lek in november onmiddellijk hersteld maar direct daarna was er opnieuw een lek. Daarom zijn we op zoek gegaan naar een duurzame oplossing." 

Een 'kous' van hars

Farys heeft de oplossing nu gevonden. "We gaan een techniek toepassen waarbij we de leiding langs de binnenkant herstellen." De waterleiding in Dilbeek wordt dus niet vervangen. In de plaats daarvan voorziet Farys de binnenkant van de leiding van een nieuwe laag. "We plaatsen langs de binnenkant van de leiding een koker. Die werd in speciale hars gedrenkt. Je kan het vergelijken met een lange kous. Die stoppen we in de leiding waar de hars zich vasthecht."

De oplossing is ongezien voor dit soort leidingen. "We passen deze techniek al toe op kleinere leidingen. Maar we weten uit onderzoek dat de techniek ook zou moeten werken bij grotere leidingen die onder hoge druk staan. En die redenering gaan we nu in de praktijk toepassen."

We hebben alle begrip voor de situatie van Harry. Maar we hebben er bewust voor gekozen om detijd te nemen om een duurzame oplossing uit te werken.

— Watermaatschappij Farys

Timing is cruciaal

De techniek is revolutionair. En dat is nog maar één reden waarom deze definitieve herstelling zo lang op zich laat wachten. "We brachten alle leveranciers, dienstverleners en aannemers bij elkaar om deze opdracht in detail uit te werken. Dit is niet alleen nodig om de technieken op punt te stellen, maar bijvoorbeeld ook door de aard van het materiaal van de 'kous' die zal ingebracht worden. We moeten een afgelijnd stappenplan volgen. En we kunnen dat proces niet versnellen.

"De 'kous' wordt de komende dagen in de leiding gestopt. De hars die er rond zit, moet de komende weken nog uitharden. Als dat allemaal achter de rug is, moet de leiding natuurlijk getest worden en moet ook de waterkwaliteit grondig gecontroleerd  worden."

Techniek staat niet stil

De watermaatschappijen zijn anno 2020 bezig met duurzame oplossingen te zoeken om het waterleidingnetwerk te onderhouden. "Het vervangen van stukken leiding duurt heel lang. We moeten altijd straten openbreken om die werken te kunnen uitvoeren. Dat zorgt voor veel hinder voor de omwonenden en voor de mobiliteit. Daarom zoeken we nu bewust naar manieren om de leidingen van binnenuit te kunnen herstellen. Nu moeten we maar op twee punten een put graven waar we anders de hele straat zouden moeten openbreken."

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet