Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

consument

björn soenens gaat door

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

radio2 natuurweekend

Afbeelding van het programma: de inspecteur

de inspecteur

Wat betekent het witte verkeersbord “P verboden”?

di 29 okt. - 7:20

Die P staat voor speed pedelec. Snelle elektrische fietsen zijn dus verboden op fietspaden waar dat bordje staat. Weinig mensen weten dat. Onze luisteraar Inge ervaart dagelijks gevaarlijke situaties en verkeersagressie omdat ze met haar speed pedelec op de rijweg tussen de auto’s moet rijden.
Inge bij bord speed pedelec verboden

Mag ik met mijn snelle elektrische fiets op het fietspad? De regels 


Speed pedelecs MOGEN  het fietspad gebruiken naast wegen met een maximale toegelaten snelheid van 50 km/u. Je mag dus vrij kiezen om het fietspad te gebruiken of niet, behalve als dat anders aangegeven is.   
Speed pedelecs MOETEN het fietspad gebruiken, als de maximale toegelaten snelheid op de weg hoger ligt dan 50 km/u.    
Speed pedelecs mogen op de fietspaden tot 45 km/u rijden, behalve wanneer anders aangegeven is, bijvoorbeeld in zone 30.  

De uitzondering op de regels   

De wegbeheerders mogen zelf bepalen of de speed pedelec toegelaten is op het fietspad of niet op plaatsen waar de maximale snelheid 50 km/u is.  Dat gebeurt via de speciale onderborden “P verboden” met de afbeelding van een brommer erbij.  In het geval van Inge staat er een bordje met "B,P verboden". De P verwijst naar de speed pedelec. de B naar brommers klasse B.    
De wegbeheerders, dat zijn de steden en gemeenten, de Vlaamse overheid, agentschap wegen en verkeer en de Vlaamse waterweg. 

De steden en gemeenten bijvoorbeeld kiezen dus zelf of ze zo’n verbodsbordjes zetten of niet en waar ze die zetten. De speed pedelec die dan toch op het fietspad rijdt riskeert een flinke boete.  

Soms kiest en gemeente om de speed pedelec te weren op een fietspad omdat daar ook gewone fietsers en veel kinderen rijden. Speed pedelecs kunnen gevaarlijk zijn als ze aan hoge snelheid voorbijrazen op een smal fietspad. De speed pedelecs moeten daar op de rijweg, tussen de auto’s.  

 

verkeersbord speed pedelec verboden

verkeersbord speed pedelec verboden

Regels en uitzonderingen op de regels maken het onduidelijk

Regels en veel uitzonderingen op diezelfde regels zorgen ervoor dat het in elke gemeente anders kan zijn en dat je zelfs binnen een gemeente op de ene plaats niet en op de andere plaats wel op het fietspad mag met je speed pedelec. Dat is lastig voor de speed pedelecrijders maar ook voor de andere weggebruikers en het levert soms gevaarlijke situaties op.  

Automobilisten schrikken of worden zelfs boos of agressief als een speed pedelec op de rijweg rijdt terwijl er een prachtig fietspad is. Onze luisteraar Inge moet dat elke dag aan den lijve ondervinden als ze naar het werk fietst. Zij pleit voor duidelijke en eenduidige regels.  

Fietsberaad Vlaanderen organiseert in november 2019 een bevraging naar de wegbeheerders toe om te bekijken wat de problemen zijn en of er een aanpassing moet komen aan de wegcode. 

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet