Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Afbeelding van het programma: de inspecteur

de inspecteur

Wat met autoverzekeringen tijdens deze coronacrisis?

do 30 apr. - 7:49

We zitten ondertussen al bijna 7 weken in ons kot. We mogen bijna nergens naartoe. Een vraag die regelmatig terugkomt, is: ‘Hoe het zit met de autoverzekering?’ Veel mensen betalen een jaarlijkse premie, maar nu onze auto veel stilstaat vragen mensen zich af of ze die verzekering kunnen pauzeren? Wauthier Robyns van Assuralia, de koepel van de verzekeraars, geeft een antwoord op jouw vragen.
© Getty Images

Komt de verzekeraar uit zijn kot?

“Doordat mensen minder rijden, kan je ervan uitgaan dat er minder ongevallen zijn, minder blikschade en dus ook minder gekwetsten. Dit allemaal moet zich toch vertalen in minder uitgaven voor de verzekeraar? Dus denk ik dat in deze periode van solidariteit, ook de verzekeraar solidair kan zijn. De verzekering moet zeker niet herleid worden naar 0€. Maar misschien kan de premie wat verlaagd worden?”, stelt luisteraar Luc Koenot zich de vraag.  

Wauthier Robyns geeft luisteraar Koen voor een stuk gelijk. "Er wordt inderdaad minder gereden en dus zijn er minder ongevallen. Dat zien we enerzijds uit de cijfers van de brandstofverkoop en anderzijds zijn er ook cijfers van verkeersveiligheid wijzen in de richting van een sterke daling van schadegevallen sinds het begin van de lockdown." Maar hoe die cijfers in de toekomst zullen evolueren is minder duidelijk. "Gaan mensen meer met de auto op reis? Of zijn ze bang om het openbaar vervoer te gebruiken? Blijven mensen telewerken? Het komt erop neer dat ook wij ons zeker moeten aanpassen aan de nieuwe manier van leven.” 

Nu hebben weinig mensen een verzekering die afhankelijk is van het aantal gereden kilometers.Misschien is dat iets waar in de toekomst meer gebruik van wordt gemaakt.

— Wauthier Robyns van Assuralia, de koepel van verzekeraars

Nieuwe formule's

“Als de schadelast naar beneden gaat en lager blijft, is dat iets wat de verzekeringsmaatschappijen meer marge geeft. Ik zie het nu al gebeuren dat wanneer er meer marge is in de autoverzekering, de verplichte autoverzekering misschien het meest concurrentiële product van alle autoverzekeringen wordt." Voor de coronacrisis was het al zo dat we jaar na jaar een iets lagere frequentie van ongevallen meemaakten. Als je kijkt naar de gemiddelde premie voor de verplichte autoverzekering is die de voorbij 10 jaar gebleven wat die was (400€ voor de consument), terwijl de inflatie verder is blijven oplopen. "In de sector van de autoverzekering is het zo dat wanneer het goed gaat voor de verzekeraars, het ook goed gaat voor de klanten.”

De verzekeringsmaatschappijen tasten in het duister voor wat er de komende maanden gaat volgen. "Een mogelijkheid is ook de formule waarbij je de verzekering betaalt in functie van het aantal gereden kilometers. Die is nu eerder zeldzaam. Misschien is dat iets waar in de toekomst meer gebruik van wordt gemaakt. Op technologisch vlak is dit zeker haalbaar.”

Kan ik mijn verzekering opschorten?

Heel wat luisteraars willen hun verzekering even opschorten omdat ze hun auto amper of niet gebruiken. Zij moeten dan hun nummerplaten in bewaring geven bij de verzekeraar. Dat kan niet bij elke verzekeraar. “Het is eerst belangrijk om te weten of er nog een risico is. Staat je wagen op de openbare weg? Dan is er zeker nog een risico. Stel dat we spreken over voertuigen die niet meer gebruikt worden, taxi’s, Touringcars, Quickstepwagens … In deze soort omstandigheden is het belangrijk om overeen te komen met de verzekeraar. Om een overeenkomst te vinden om wagens die niet gebruikt worden voor een bepaalde periode niet te verzekeren." Dat doe je niet als je anderhalve week op vakantie gaat, maar wél als je de wagen 2 à 3 maanden niet gebruikt. Dan geloof ik dat er inderdaad een reden is om aan de verzekeringmaatschappij een oplossing te vragen.”

Je kan niet bij elke verzekeraar je verzekering opschorten. Andere mensen krijgen dan weer te horen dat ze de verzekering alleen kunnen opschorten als ze hun nummerplaat inleveren bij het DIV, en dan moeten ze later een nieuwe nummerplaat vragen als ze opnieuw willen rondrijden. 

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet