Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Spits

Wit konijn in de politiek: niet simpel

di 12 mrt. - 2:36

Seksuologe en presentatrice Goedele Liekens komt bij de aanstaande verkiezingen op voor Open VLD. Maar hoe makkelijk is de overgang van mediafiguur naar politicus? Volgens ervaringsdeskundige Margriet Hermans is het zeker niet vanzelfsprekend. Dat zegt ze in Spits met David.
Margriet Hermans

Margriet Hermans kende in de jaren 80 en 90 veel succes als zangeres en presentatrice. Maar bij de verkiezingen in 1999 besloot ze een gooi te doen naar een zitje in het Vlaams Parlement. En met succes, 10 jaar lang zetelde ze in het parlement voor de Volksunie, Spirit en uiteindelijk Open VLD. "Goedele Liekens gaat heel hard moeten studeren. En heel stressbestendig moeten zijn, want als bekende Vlaming krijg je nog meer kritiek." 

"Zoek een hele goede parlementaire medewerker"

Overleven in de politiek is niet simpel volgens Margriet. "Van je eigen partijgenoten moet je niet te veel steun verwachten." Dus heeft ze een gouden tip: 'Zoek een hele goede parlementaire medewerker.' "Dat is fundamenteel, iemand die weet hoe je een wettekst opmaakt of hoe je een amendement schrijft."

Je kent daar als BV niks van wanneer je in de politiek rolt en je weet niet wat je overkomt.

— Margriet Hermans

Volgens Margriet zijn de verwachtingen van de kiezers vaak ook niet realistisch. "Het is een heel ondankbare job. De witte konijnen moeten vooral niet denken dat ze heel veel gaan kunnen veranderen, want zo werkt het niet. Maar het is geweldig boeiend."

"Nergens spijt van."

Margriet Hermans raakte bij de verkiezingen van 2004 niet herverkozen. Maar ze heeft zeker geen spijt van haar politieke carrière. "Ik heb er heel veel van geleerd en ik ben een stuk verstandiger geworden."

En voor alle witte konijnen heeft ze ook nog een gouden tip: "Wees zoveel mogelijk overal aanwezig. Hou je oren en ogen open en zoek een goede parlementaire medewerker. Dat is fundamenteel."

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet