de madammen
Zelf pistolets en sandwiches maken
vr 25 jan. - 10:30
Josiane uit Zonhoven zou heel graag zelf pistolets en sandwiches kunnen bakken. "Het moet toch zalig zijn om op zondagochtend een zelfgebakken, krokante pistolet uit de oven te halen en een zachte sandwich erbij. Heerlijk, de geur die daarbij hoort!"
De Madammen nodigden Peter Balcaen uit. Hij is bakker, leraar in de bakkerijschool en schrijver van een aantal bakboeken zoals 'Bakken zonder suiker' en 'Hartig en zoet'. Hij organiseert ook bakworkshops. "Sandwiches zijn gemakkelijk, maar pistolets maken is een heel ander verhaal. Sandwichdeeg is een echt basisdeeg. Dat kun je ook gebruiken voor rozijnenbrood, suikerbrood, ... zelfs voor Limburgse vlaaien! Echt krokante pistolets lukken alleen met een echte professionele stoomoven."
Sandwiches
Dit heb je nodig
- 500 gram witte tarwebloem
- 280 ml lauwe melk
- 2 eieren
- 15 gram verse gist
- 20 gram boter
- 50 gram kristalsuiker
- 1 mespunt zout
Aan de slag
- Los de gist en 1 ei op in de melk. Voeg de helft van de bloem toe en laat deze massa gedurende 10 minuten rusten.
- De rest van de bloem toevoegen en het deeg 20 minuten met de hand kneden of gedurende 12 minuten machinaal (traag). Voeg terwijl het deeg kneedt stapsgewijs de boter, zout en suiker toe. Laat het deeg na het kneedproces 30 minuten rusten onder een droge doek.
- Verdeel het deeg in stukken van 60 gram. Bol de deegstukken op en laat 10 minuten rusten.
- Vorm de sandwiches. Leg de sandwiches op een ingesmeerde bakplaat. Laat 40 minuten rijzen onder een droge doek.
- Smeer de sandwiches in met een losgeklopt ei. Bakken in een voorverwarmde oven van 210 °C gedurende 10 à 12 minuten.
Zachte boerenpistolets
Dit heb je nodig
- 900 gram bloem (glutenrijke bloem)
- 50 gram verse gist
- een halve liter ijskoud water (heel belangrijk dat het ijskoud is!)
- 15 gram zout
- 30 gram broodverbeteraar (indien gewenst)
Aan de slag
- Het water en de gist in de mengkom doen. Het deeg beginnen kneden en het zout toevoegen. Wanneer de grondstoffen goed gemengd zijn, het deeg machinaal gedurende een 8-tal minuten zeer krachtig kneden. Het deeg mag licht kleverig zijn en is zeer wit van kleur. Na de kneding het deeg 30 minuten laten rusten onder een droge doek.
- Het deeg verdelen in gelijke stukjes van 60 gram en bolvormig maken. De bakplaat beleggen met een bakmatje of lichtjes insmeren. De deegbolletjes op de bakplaat schikken.
- Variatie: we kunnen een deel van de deegbolletjes in de bloem wentelen om er boerenpistolets of zachte pistolets van te maken. Die moeten dan wel op een afzonderlijke bakplaat gelegd worden (worden gebakken zonder stoom)
- De pistolets gedurende 40 minuten laten narijzen op kamertemperatuur, onder een droge doek. De oven voorverwarmen op 230 °C.
- Met behulp van een plantenspuitje of stoomoven, stoom in de oven brengen, juist voor het bakken. De pistolets gedurende 15 minuten laten bakken.