Zelf sojamelk maken in 5 stappen
De voordelen? Je bespaart er een flinke duit mee (500 gram sojabonen is goed voor 5 tot 8 liter) en de zelfgemaakte sojamelk is veel intenser van smaak en bevat geen bewaarmiddelen.
Dit heb je nodig (voor 1 liter)
- 1 koffiekopje gedroogde biologische sojabonen
- 6 koffiekopjes water
- suiker en scheutje vanille extract (naar smaak)
- snuifje zout
- een propere fles
- een kaas- of theedoek
Aan de slag
Reken op een bereidingstijd van ongeveer 30 à 45 minuten.
- Week de bonen een nachtje in een kom met water.
- Giet de volgende dag de bonen af, voeg 6 koffiekopjes water toe en pureer met een staafmixer of blender.
- Giet af en pers de sojapasta door een kaasdoek of theedoek boven een pan.
- Breng dit vocht (= de melk) met het zout aan de kook, voeg suiker en vanille toe naar smaak en laat 10 minuten zachtjes koken. Roer regelmatig.
- Laat afkoelen en giet de melk nadien over in een propere fles.
In de koelkast is je zelfgemaakte sojamelk tot ongeveer 5 dagen houdbaar.
Je kan het drankje verder op smaak brengen met bijvoorbeeld vers fruit of chocolade of door meer water toe te voegen.