Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top30

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Afbeelding van het programma: de inspecteur

de inspecteur

Zo herken je een ‘verborgen’ narcist

Aha!

wo 24 aug. - 3:00

Narcisten voelen zich een pak beter dan jou, hebben een gebrek aan empathie en maken schaamteloos gebruik van je. Toch zijn niet alle narcisten zo goed te herkennen als Donald Trump. De volgende kernmerken kunnen erop wijzen dat je te maken hebt met een ‘verborgen’ narcist.
narcist
© Canva

Ongezonde jaloezie

De persoon in kwestie is vaak erg jaloers op anderen. Als jij gelukkig bent, begint het bloed van de verborgen narcist te koken. Het doet namelijk pijn om aan te zien dat jij wél geluk hebt in het leven, terwijl zij diep van binnen onzeker en ontevreden zijn.

Jaloezie zie je ook vaak terug in een relatie. Narcisten zijn over het algemeen vaak paranoïde en zullen snel denken dat jij niet trouw aan hen bent. Of de andere kant uit: de narcist wil jou graag jaloers maken. Ze genieten ervan als er om hun gestreden wordt en de wereld om hen draait.

Overgevoelig voor kritiek

Een volwassene is normaal gezien in staat om (opbouwende) kritiek te accepteren. Ook al is het niet altijd leuk om te horen, uiteindelijk kan je er als persoon van groeien. Mensen met een narcistische persoonlijkheidsstoornis zien dat heel anders. Feedback voelt voor hen alsof ze als persoon worden afgewezen. Narcisten zijn doorgaans afhankelijk van de waardering en bewondering van anderen. Dat maakt ze heel kwetsbaar voor kritiek.

Superieur zijn aan anderen

Een wolf in schaapskleren, zo kan je de ‘verborgen’ narcist ook noemen. Ook al laten ze het niet merken, ze vinden zichzelf beter dan anderen. Vaak lijkt het alsof ze een groot gevoel van eigenwaarde hebben en stralen ze zelfvertrouwen uit. Maar het is vaak juist het omgekeerde: het gebrek aan zelfvertrouwen compenseert de narcist met een gevoel van superioriteit en arrogantie.

Constant aandacht vragen

In een groep, als jij het naar je zin hebt, weet de ander de stemming altijd te bederven. Uiteindelijk ben jij volgens die persoon ook nog eens de boosdoener. De ‘verborgen narcist’ is niet vies van een leugentje om eigen bestwil. Ze willen graag indrukwekkend, cool zijn en vooral boeiender overkomen.

Jou onzeker maken

Als jij net lekker in je vel zit, maakt de narcist een snijdende opmerking die jouw zwakke plek precies raakt. Denk aan bijvoorbeeld: “Goh, dat topje maakt je armen wel heel breed zeg.” Plots verdwijnt de glimlach van je gezicht en voel je je niet meer fijn in je kleding. En dat is exact wat die persoon wilde bereiken. Waag het trouwens niet om de narcist onzeker te maken. Wees er eigenlijk wat voorzichtig mee, want ze kunnen soms agressief zijn.

 

Artikel geschreven in samenwerking met narcismecoach Nelly De Keye 

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet