
de madammen
Zo kook je echt Italiaans
zo 10 okt. - 5:25

Isabella Cozzi is een Italiaanse chef-kok, dochter van een Italiaanse vader en een Belgische moeder. Van kinds af aan is ze grootgebracht met de Italiaanse keuken. Maar eigenlijk is ze echt aan het koken geslagen toen ze haar man - een Italiaan - leerde kennen, zo'n 15 jaar geleden. "Toen heb ik echt gemerkt dat de liefde van de man door de maag gaat." Zij legt uit.
Belgisch Italiaans
Opvallend: "In België hebben we de neiging om een overdaad aan ingrediënten toe te voegen."
Ook nog:
-
Italianen eten nooit een pasta al bijgerecht! Pasta eten ze enkel als voorgerecht.
-
Vlees en vis worden altijd heel puur geserveerd. Zonder saus! Dus niet zoals bij ons in Vlaanderen met veel saus erbij.
-
Een ander gewoonte. Wij gaan vaak na ons eten een cappuchine drinken. De Italianen drinken die ’s morgens bij het ontbijt.
-
Wat je echt NOOIT mag doen: een mes bij de pasta gebruiken. Je mag je pasta nooit snijden. Het is een doodzonde, pasta moet gedraaid worden!

Een typische maaltijd van een Italiaan
Eerst komen de antipasti:
"Kan je vergelijken met de Spaanse tapas. Het zijn kleine hapjes: warm en of koude hapjes zoals olijfjes, opgelegde paprika,... Ze dienen eigenlijk om de honger op te wekken."
"Dan krijg je het voorgerecht of il primo: dit bestaat uit pasta of risotto. Het kan een pasta met tomatensaus of roomsaus zijn. Het kan ook ravioli of canneloni zijn. Anders gezegd: alle mogelijke vormen van pasta of risotto. Het is natuurlijk wel een kleinere portie, dan de portie die je bij ons krijgt."
Il secundo of hoofdgerecht: bestaat uit vlees of vis
"Je krijgt geen dikke steak, een telkens een dun sneetje, een escalope. Je krijg dan alleen een stuk vlees of vis, je moet er zelf je bijgerecht bijbestellen = ‘il contorni’
Je moet dus zelf vragen naar groeten, rauwkost, gestoofd of gegrild, of aardappelen, …"
Dessert
"Het dessert is zoet: tiramisu, panna cotta, ijs , pudding, ... Wij eten ook vaak kaas als dessert, maar bij Italianen moet het dessert verplicht zoet zijn. Kaas hoort bij de antipasti."
Afronden doen we met fruit en digestief bij de koffie
Een espresso koffie, want cappuccino drink je enkel en alleen bij het ontbijt. Zo een uitgebreide maaltijd kan zowel ‘s middags als ’s avonds. Eten is bij de Italianen een familie gebeuren, telkens zijn er veel mensen aanwezig.