
de madammen
Zo maak je de appelgelei van luisteraar Gonda
In de keuken
wo 21 jul. - 2:40

In de tuin van Gonda de Gols uit Dendermonde staat al sinds jaar en dag een machtige appelboom. Hoewel zelfs gespecialiseerde botanici er nooit zijn uitgeraakt wélke soort appels de boom in karrenvrachten afwerpt, blijken ze erg populair bij de hele buurt. In rauwe vorm worden ze onder meer opgepeuzeld door de ganzen van de buren, maar vooral als Gonda ze verwerkt tot sap en gelei weet iedereen haar wonen.
Om tot een kristalheldere en zuivere gelei te komen, haalt Gonda haar dampontsapper uit de kast. Een magnifiek massief ding dat je op het vuur zet en dat de appels (of ander fruit) zo snel stoomt dat het sap er gewoon uit stroomt.
Wat heb je nodig:
- 1 l appelsap
- 1 kg suiker
- 1.5 pakje PEC (pectine) - te koop in elke supermarkt
Aan de slag!
Volg de aanwijzingen op het pakje, want dat is voor elke vrucht anders. Niets moeilijks aan dus, je moet het alleen maar doen! Mits de juiste appels én de enige echte dampontsapper, natuurlijk.