
de madammen
Zo maak je de knobbeltjes-rabarbervlaai van luisteraar Rina
In de keuken
di 6 jul. - 2:00

Het deeg
Wat heb je nodig:
-
1 kg bloem
-
400 ml lauwe melk
-
100 gr fijne suiker
-
200 gr boter
-
40gr gist
-
2 eitjes
-
snuifje zout
Doe bloem, eieren, gesmolten boter in kneedmachine. Giet daarbij de gist die je hebt opgelost in 400 ml lauwe melk met suiker en kneed het deeg. Doe er op het laatste als het deeg bijna gemengd is nog een snuifje zout bij.
Zodra je een goed gekneed deeg hebt (dat volledig aan je deeghaak blijft hangen) is het in orde.
Verdeel deze deegbol over 5 bolletjes van 300 gr en steek hiervan 4 bolletjes onmiddellijk in de diepvries voor een andere keer. (dit om niet iedere keer voor 1 taart gistdeeg te moeten maken)
1 bolletje laat je rijzen totdat het deeg verdubbeld is en dan is het klaar voor uit te rollen en in de bakplaat te doen. Nu nogmaals laten rijzen en alvorens het beleg er op te doen prik je de bodem op verschillende plaatsen met een vork.
(De bevroren deegbol laat je nadien opnieuw ontdooien en rijzen totdat het deeg verdubbeld is en je bent weer opnieuw aan de slag! Dit proces duurt ongeveer een 3-tal uurtjes)
Rabarbervulling
Wat heb je nodig:
- 600 gr rabarber
- 100 gr fijne suiker
- 50 gr vanillebloem
De rabarber zachtjes laten stoven met de fijne suiker. Dan binden met vanillebloem (die je oplost in water), laten doorkoken en nadien goed laten afkoelen.
Knobbeltjes
Wat heb je nodig:
- 100 gr boter
-
125 gr suiker ( ½ donkere candijsuiker + ½ blonde suiker)
-
175 gr bloem
Alles bij elkaar doen en met de mixer of met de hand mengen. Dan kleine knobbeltjes op de taart verdelen. De taart 12 min bakken in voorverwarmde oven van 225°C.