
de madammen
Zo maak je gemarineerde kalkoenreepjes met broccolisalade
In de keuken
ma 31 mei - 1:00

Voor dit recept krijgt de kalkoen een smaakvol en Japans geïnspireerd bad. Het geheel serveren we met gezonde broccoli.
Wat heb je nodig: (4 personen)
- 600 g kalkoenfilet
- 1 broccoli
- 2 lente-uitjes
- 1 koffielepel bicarbonaat
- 1 eetlepel bleek sesamzaad (= ongeroosterd)
- 1 eetlepel zwart sesamzaad (= geroosterd)
- een scheutje arachideolie
- peper & zout
Voor de Japanse marinade:
- 125 ml saké (alternatief: droge sherry)
- 250 ml sojasaus
- 60 ml mirin (Japanse zoete rijstwijn)
- 45 g honing
Voor de vinaigrette:
- 2 eetlepels rode wijnazijn
- een scheutje sesamolie
Aan de slag!
Neem een mengschaal of een grote mengbeker om de marinade samen te stellen. Schenk er de saké in (rijstwijn), de zoute soyasaus, de mirin en een portie stroperige honing. Meng alles even met de garde. (Opmerking: Als je geen saké op de kop kon tikken, vervang de rijstwijn dan door droge sherry.)
Snij de kalkoenfilet in reepjes van zo’n halve centimeter breed. Maak nadien je snijplank schoon.
Dompel de reepjes gevogelte onder in de marinade, dek de schotel af met wat vershoudfolie en zet de schaal in de koelkast. Laat de bereiding daar een half uur marineren.
Vul een kookpot met water, zet het deksel erop en breng dit aan de kook.
Spoel de broccoli schoon en verdeel de groente in kleine roosjes. Laat de fijne steeltjes gerust aan de roosjes kool zitten.
Voeg een snuifje bicarbonaat toe aan het kokende water en kook de roosjes broccoli beetgaar. (Bicarbonaat zorgt ervoor dat de groente een frisse groene kleur behoudt.) Na 2 tot 3 minuten is het al gefikst. Giet het kookvacht weg en spoel de broccoli onder koud stromend water.
Maak de lente-uitjes schoon en verwijder het buitenste loof én het wortelstukje. Snij de uitjes vervolgens in flinterdunne schijfjes. (Voor een typisch Oosters effect kan je de uitjes diagonaal snijden.)
Haal de marinade met kalkoenreepjes uit de koelkast. Schep het vlees eruit en laat het voldoende uitlekken.
Maak een eenvoudige vinaigrette van enkele eetlepels kalkoenmarinade met de rode wijnazijn en de sesamolie erbij. (Opmerking: Wees voorzichtig met de hoeveelheid sesamolie en proef regelmatig, want soms kan ze een sterk geroosterde smaak hebben.)
Zet een braadpan op een matig vuur en verhit hierin een scheutje arachideolie. Bak de reepjes kalkoenfilet tot ze goudbruin én gaar zijn. (TIP: Dit kan je ook doen in een wokpan.) Voeg naar smaak een snuifje zout en wat peper van de molen toe.
Doe de roosjes broccoli en de snippers lente-ui in een ruime serveerschaal en schenk er enkele eetlepels van de vinaigrette over. Strooi de geroosterde (zwarte) én de ongeroosterde (bleke) sesamzaadjes erover, en meng de sla.
Schep er tenslotte de reepjes gebakken kalkoen bij en serveer het gerecht als een gezonde lauw-warme lunch of als voorgerecht.
Dit is een recept van Jeroen Meus.