
de madammen
Zo maak je hutsepot van spruitjes en rookworst
In de keuken
ma 4 jan. - 8:00

Wat heb je nodig: (4 personen)
- 750 gram verse spruitjes
- 800 gram aardappelen
- 3 uien
- minstens 1 rookworst
- 4 takjes verse tijm
- 4 blaadjes laurier
- boter
- peper, zout & nootmuskaat
Aan de slag!
Zet een ruime stoofpot op een matig vuur en laat hierin een flinke klont boter smelten.
Pel de uien, snij ze middendoor en versnipper ze. De stukjes ui hoeven niet extra-fijn gesneden te zijn.
Stoof de stukjes ui glazig in de gesmolten boter.
Controleer of de spuitjes goed schoongemaakt werden. Spoel ze even onder stromend water en snij elke spruit vervolgens in kwartjes. (De duurdere handgeplukte spruitjes zijn bij aankoop doorgaans zorgvuldiger schoongemaakt.)
Zodra de uien enkele minuten gestoofd hebben, voeg je er de kwartjes spruit aan toe. Het is niet nodig om de spruiten vooraf te koken, omdat we zoveel mogelijk smaak willen behouden in de hutsepot.
Schil de aardappels en roer intussen regelmatig even in de pot met spruitjes. Let erop dat ze niet aanbakken.
Snij de aardappels in grove stukken, en voeg ze toe aan de pot met spruitjes. Het zetmeel van de aardappels zal voor een mooie binding zorgen.
Bevochtig het groentenmengsel met (verse gezeefde) kippenbouillon.
Bind de takjes tijm samen met enkele blaadjes laurier. Ze vormen het ‘bouquet garni’ dat voor extra smaak zal zorgen. Als je verse laurier i.p.v. gedroogde laurier verkiest, dan mag je er iets meer van gebruiken. Leg het kruidentuiltje in de pot, en laat het z’n werk doen.
Snij de rookworst in hapklare stukjes of schijfjes. Voeg het vlees toe aan de hutsepot en zet het deksel op de pot. Laat alles zo’n 20 minuten stoven op en zacht vuur.
Een ‘hutsepot’ mag niet geprakt worden, zoals een stoemp. Alles regelmatig eens flink door mekaar schudden, of ‘hutsen’ zal voor het perfecte resultaat zorgen.
Proef de hutsepot en kruid naar smaak met vers geraspte nootmuskaat, zwarte peper van de molen en wat zout.
Serveer de dampende winterse hutsepot in een diep bord. Met een lepel erbij smaakt deze onvervalste boerenkost extra authentiek...
Dit is een recept van Jeroen Meus.