Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top30

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Afbeelding van het programma: de madammen

de madammen

Zo maak je licht gerookte zalm met asperges en mousselinesaus

In de keuken

do 10 jun. - 7:00

Zalm is pas echt lekker als hij sappig is. Het is dus belangrijk om de temperatuur van de rookdoos in het oog te houden. Met zalm is het niet nodig om eerst op houtskool voor te garen. De warmte van de rook volstaat ruimschoots.
© Canva

Wat heb je nodig: (4 personen)

  • 400 g verse zalm
  • 1/2 kg Mechelse asperges
  • 1/2 kg groene asperges
  • 1 sjalotje, gehakt
  • 2 dl witte wijn
  • 2 dl room
  • 2 dl visfumet
  • 4 eidooiers
  • Sap van 1 citroen
  • 150 g boter
  • Groene kruiden om het bord te versieren
  • Bieslook

Aan de slag!

Binnen

Fileer de zalm en verwijder de graatjes.

Schil de asperges en kook ze beetgaar in zout water. Snijd de aspergesteeltjes in stukjes en bind de kopjes (eventueel) samen met een takje geblancheerde bieslook.

Maak een reductie van sjalot, wijn en fumet. Doe er de room bij en laat even inkoken.

Klop de eidooiers met citroensap en een scheutje water in bain-marie tot een vast schuim. 5. Druppel er de gesmolten en geklaarde boter bij. Mix deze saus samen met de sjalotsaus en bewaar tot gebruik in een thermosfles.

Buiten

Zet het rookkastje op een vuurhaard en strooi op de bodem wat zagemeel.

Leg de zalm op de ingeoliede grill boven het rookkastje en laat ca.10 minuten zachtjes roken. Controleer de gaartijd, want die is afhankelijk van de dikte van de vis.

Lepel op elk bord wat aspergestukjes en leg er een stukje zalm op. Werk af met takjes groen, een bundeltje aspergepunten en een lepeltje saus.

Dit is een recept van Felix Alen.

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet