Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top30

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Afbeelding van het programma: de madammen

de madammen

Zo maak je rijstkroketjes met chorizo en kruidenmayonaise

In de keuken

wo 13 okt. - 10:19

Uitgebreid aperitieven is meestal één van de plezantere bezigheden. Een verrassend aperitiefhapje kan alleen maar bijdragen aan de ambiance.
© Canva

Deze rijstkroketjes zijn erg gemakkelijk te maken. De kruidenmayonaise is een frisse dipsaus die er perfect bij past. Ze zijn ook heel erg geschikt als origineel bijgerecht van een hoofdschotel. Bovendien kan je ook nog iets aanvangen met oud brood, want dat tover je in een wip om in zelfgemaakt paneermeel. 

Wat heb je nodig: (4 personen) 

Voor de rijstkroketjes:

  • 250 g kleefrijst (geen kookbuideltjes)
  • 150 g chorizo (stuk)
  • 150 g Parmezaanse kaas
  • 0,5 l kippenbouillon (of iets meer)
  • 1 ui
  • 1 teen look
  • 2 eieren
  • 100 g bloem
  • 100 g paneermeel of oud (wit) brood
  • 50 g boter + extra klontje
  • een scheutje olijfolie
  • een snuifje saffraandraden (of poeder)
  • peper

Voor de kruidenmayonaise:

  • 1/2 busseltje dragon
  • 1 handje kervel
  • 1 handje peterselie
  • 1 handje zuring
  • 5 eetlepels mayonaise

Aan de slag! 

De rijstkroketjes:

Maak de rijstbereiding op voorhand, zodat er tijd is om het te laten afkoelen.

Ontdooi een portie kippenbouillon of bereid verse bouillon volgens mijn klassiek recept. Dat vind je hier. (webfilmpje)

Snipper de ui zeer fijn en plet de gepelde look tot pulp.

Zet een ruime stoofpot op een matig vuur en schenk er een scheutje olijfolie in.

Stoof de uisnippers en de look in de olijfolie.

Snijd de chorizo overlangs in dikke plakken en vervolgens in piepkleine stukjes. (van enkele millimeter groot) De stukjes moeten voldoende klein zijn, zodat ze onder de rijst gemengd kunnen worden.

Doe de stukjes gekruide Spaanse worst bij de uisnippers en laat het vlees z’n rode olie afgeven. Laat alles een paar minuten stoven.

Voeg de rijst toe en de draadjes saffraan. De saffraan geeft aan het gerecht een fijne smaak en vooral heel wat kleur.

Roer in de pot en laat het mengsel met rijst heel even stoven.

Schenk de bouillon erbij. Reken dubbel zoveel bouillon voor de hoeveelheid rijst die je gebruikt; dus een verhouding van 1/3 rijst en 2/3 vocht.

Kook de rijst gaar op een zacht vuur. Hou rekening met de kooktijd die aangegeven staat op de verpakking. Roer niet in de rijst!

Rasp de Parmezaanse kaas.

Pas wanneer de rijst zo goed als gaar is en al het vocht werd opgenomen, kan je een eerste keer in de pot roeren. Voeg er een klontje boter aan toe en de vers geraspte Parmezaanse kaas. Proef en kruid het mengsel met wat peper. Zout is overbodig.

Schep het rijstmengsel in een schaal en leg er een vel plastic vershoudfolie overheen.

Laat de rijst goed afkoelen! Plaats de schaal niet meteen in de koelkast, want dat is niet energiezuinig.

Breek het droog oud brood in stukken en doe het in de beker van de blender. Maal het tot fijn paneermeel. Als alternatief kan je kant-en-klaar paneermeel gebruiken.

Pas als het rijstmengsel koud is, kan je de kroketjes rollen en paneren. Intussen kan je de kruidenmayonaise bereiden.

De kruidenmayonaise:

Spoel de peterselie, de kervel, de zuring en de dragon schoon.

Verwijder de taaie steeltjes van de kruiden. Dit geldt voornamelijk voor de peterselie en de dragon. Hou zoveel mogelijk malse blaadjes over.

Doe de kruiden in de beker van de blender en voeg er de mayonaise aan toe.

Mix alles tot een gladde grasgroene kruidenmayonaise.

Schep de mayonaise in een potje, en bewaar de dipsaus afgesloten in de koelkast.

Afwerking:

  • Zet drie schoteltjes klaar. Doe in het eerste de bloem, in het tweede de losgeklopte eieren en in het derde het paneermeel.

  • Neem de afgekoelde schaal met rijst en rol er balletjes van van zo’n 4 cm diameter. Druk het rijstmengsel goed aan, het vraagt iets meer moeite dan bv; gehaktballetjes rollen.

  • Rol de rijstballetjes eerst door de bloem, vervolgens door het eimengsel en tenslotte door het paneermeel.

  • Bak de rijstkroketjes goudbruin in de friteuse op 180°C. Bak nooit teveel kroketten in één beurt, zodat ze niet aan elkaar kleven.

  • Serveer de rijstballetjes als aperitiefhapje met een potje kruidenmayonaise als dipsaus. Zet er de nodige prikkers bij. Of gebruik ze creatief en leg ze op het bord als verrassend bijgerecht.

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet