Meer tropische ziektes door klimaatopwarming

donderdag 10 oktober 2019 - 13:56
Mathijs Bijnens
Foto: James Gathany
Meer dan 1.000 Belgische artsen en zorgverleners vragen in een open brief om een ambitieuzer klimaatbeleid. Ze vinden dat ons land nog voor 2050 klimaatneutraal moet zijn en waarschuwen voor de gevolgen van de klimaatopwarming voor onze gezondheid. In onze middaguitzending legt Dokter Peter Messiaen van de 'Jessa Travel clinic' van het Jessa Ziekenhuis uit dat allerlei tropische ziektes inderdaad opschuiven naar onze contreien.

Dokter Peter Messiaen is gespecialiseerd in infectieziekten. Limburgers die naar verre oorden reizen kunnen hem kennen van de Jessa Travel clinic, waar je naartoe gaat voor allerlei vaccinaties. Hij bevestigt de stelling van de dokters in de open brief. Door de klimaatopwarming stijgt het risico op bepaalde ziektes die hier nu nog niet voorkomen. "Het is niet zo dat tropische ziektes uit verre landen nu plots allemaal naar West-Europa komen. Dat proces gaat heel geleidelijk. Maar je ziet, samen met de opwarming, toch een geleidelijke verschuiving."

Dengue

Bepaalde insecten kunnen ziekteverwekkers overdragen. Door de wijzigende klimatologische omstandigheden krijgen tropische insecten in onze regio ook voet aan de grond, en die insecten nemen bepaalde ziektes mee. "De Oost-Aziatische tijgermug zit al in Frankrijk, Spanje en Italië. Die mug heeft al uitbraken van dengue (knokkelkoorts) veroorzaakt in Zuid-Europa. Heel recent is er ook een geval geweest van het Westnijlvirus in Duitsland bij iemand die niet op reis was geweest. Dat wil dus zeggen dat de mug die het overgebracht heeft hier kan overleven."

Opvolgen

Voorkomen is beter dan genezen, maar de situatie moet ook goed worden opgevolgd volgens Dokter Messiaen: "Insecten die parasieten en ziektes verspreiden moeten goed gemonitord worden, zodat we snel kunnen ingrijpen.  We moeten eerst en vooral weten welke insecten op welke plaats risico's veroorzaken. Als we dat goed kunnen inschatten kunnen we de juiste maatregelen nemen."

Klimaatneutraal 2050

Zo'n 1.000 artsen uit allerlei disciplines hebben de open brief van Dokters voor het klimaat al ondertekend.  Via de brief roepen de Belgische artsen en zorgverleners onze overheden op om meer ambitie te tonen in het klimaatbeleid. "De recepten om de opwarming af te remmen, zijn gekend. Alleen moet men de durf en moed hebben om ze in te voeren", vindt professor Hoebeke, decaan van de faculteit geneeskunde van de UGent, die de brief mee ondertekende. "Politici halen economische argumenten naar boven om niet te veel klimaatambitie te moeten tonen. Maar als men niets doet, gaan de nadelige effecten van de klimaatopwarming ook een economische druk geven."

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!