Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top30

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Home

Luister

radio2 Select

Goeiemorgen morgen

Bijval toespijs of charcuterie welk woord gebruik jij voor het beleg op je boterham

Bijval, toespijs of charcuterie, welk woord gebruik jij voor het beleg op je boterham?

door goeiemorgen morgen!

Bannerafbeelding voor fragment

3 maanden geleden

4 min

In Oost-Vlaanderen zeggen ze bijval, in Vlaams-Brabant zeggen de bijbrok en in Antwerpen is toespijs populair. Waar komen die benamingen voor broodbeleg vandaan? "In het Middelnederlands was toespijs alles wat je bij je hoofdgerecht at, dus een toetje of een bijgerecht. Maar omdat het hoofdgerecht vaak brood was, wordt toespijs sinds 1900 vaak gebruikt voor alles wat je op of bij je boterham eet", zegt dialectoloog Chris De Wulf. Confituur heeft ook veel varianten in verschillende dialecten. "In Oost-Vlaanderen gebruiken ze bogaerdespe of boomgaardham."

gerelateerde artikelen

gerelateerde programma's

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet