Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top30

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Home

Luister

radio2 Select

Goeiemorgen morgen

Tompoes eclair en pain a la grecque hoe komen gebakjes aan hun naam die naam werd vaak gegeven aan kleine dingen

Tompoes, eclair en pain à la grecque: hoe komen gebakjes aan hun naam? "Die naam werd vaak gegeven aan kleine dingen"

door goeiemorgen morgen!

Bannerafbeelding voor fragment

16 dagen geleden

2 min

In de toog van de bakker liggen gebakjes met prachtige namen: de tompoes, eclair, pain à la grecque. Dialectoloog Chris De Wulf (UA) zocht uit waar de namen vandaan komen. "De tompoes is afgeleid van het Franse woord voor 'Klein Duimpje', Tom Pouce. En die 'pouce' werd later ook gebruikt om te verwijzen naar kleine dingen." De eclair betekent 'bliksemschicht', wat kan verwijzen naar het feit dat je het gebakje bliksemsnel kan opeten. Pain à la grecque komt uit de Brussels straten, een verbastering van het Brusselse 'brood van de gracht'.

gerelateerde artikelen

gerelateerde programma's

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet