Rocco Granata over wereldhit 'Marina': "Mijn grote droom was om ooit mijn naam op een plaatje te zien staan"

maandag 29 maart 2021 - 10:23
"Marina Marina Marina ...” Er zijn zo van die nummers die je hoort op de radio en waarbij je niets anders kan doen dan meezingen. ‘Marina’ van Rocco Granata is er zo eentje! Wanneer hij in 1959 de hit ‘Marina’ uitbrengt, verovert hij wereldwijd alle hitlijsten. Het is de start van een succesvolle, internationale carrière als zanger, componist en platenbaas. Het nummer werd wereldwijd meer dan 500 keer gecoverd! Maar het ontstond ooit tijdens een improvisatie-optreden.

Improvisatie  

Voor het succes van 'Marina' trad Rocco Granata op met zijn orkest. Hij doet in Seraing mee aan een Italiaans muziekfestival genaamd ‘La Rondinelle D’oro' met zijn eerste nummer ‘E primavera’. “Mijn grote droom was gewoon om mijn naam ooit op een plaatje te zien staan”, vertelt Rocco. En daar op dat festival werd het begin van deze droom geboren. Samen met een andere artiest wint Rocco er de eerste prijs, tijdens het zingen van een bisnummer zingt hij een voorlopige versie van ‘Marina’. “Ik deed teken aan de muzikanten en ik ben dan beginnen improviseren. Er was een stukje van het liedje ‘Marina’ dat ik af had, maar het had nog niet zoveel tekst... Na het optreden kwam er iemand van de jury naar mij toegestapt. Hij vroeg: “Verkoop je dat liedje?” Ik heb gezegd: “Zelfs al krijg ik 500.000 Belgische frank, ik verkoop het nummer niet. Want het was nog niet af.”  
 
Wanneer Rocco later in de studio zijn nummer ‘Marina’ gaat opnemen, is zijn tekst nog altijd niet af. “Ik zong een stukje van de tekst en stopte, want het was nog niet af. In de studio diende het vooruit te gaan, dus ik heb dan maar aan de tekst de regels “Oh no no no” toegevoegd. En het liedje was klaar.”

Het geheim van het nummer? Misschien omdat het recht uit mijn hart komt.

Rocco Granata over 'Marina'

Wereldwijd gecoverd 

Er bestaan wel meer dan 500 covers van Rocco’s hit ‘Marina’, onder andere van Dean Martin, Willy Alberti, Flaco Jiménez maar ook Dalida maakte een cover van de wereldhit alsook Toots Thielemans. Wanneer Rocco tijdens de Mia’s een ‘life time achiement krijgt”, zingt hij 'Marina' in duet met Arno. “Ik heb dat héél graag gedaan! Maar ik zei wel: we doen het niet op mijn manier, maar op die van Arno. Ik denk zelfs dat we dat duet niet gerepeteerd hebben. Ik heb later nog een berichtje ontvangen van de vriendin van Arno, dat het zijn beste duet ooit was.”

Met beide voeten op de grond 

Rocco had het succes van ‘Marina’ nooit kunnen voorspellen. Het enige waar hij naar uit keek was zijn naam op een plaatje gedrukt zien staan. “Ik heb nooit gedacht dat het een wereldhit ging worden. Ik ben wel trots dat ze het veel spelen in heel de wereld. Wat het geheim is van het nummer? Ik denk omdat het recht uit mijn hart komt. En misschien ook de manier van spelen op de accordeon. Er werd in dat wereldje soms met mij gelachen, maar ik ben een accordeonspeler met gevoel, met heel mijn hart.”

Beluister het volledige verhaal achter de wereldhit 'Marina' in de podcast 'Wereldhits van bij ons' via de Radio 2-app of via je favoriete podcast-app.

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!