Kleine "postzegelbosjes" zijn belangrijker dan gedacht

maandag 2 december 2019 - 18:33
Manon Dupont
Bos
Foto: Radio 1
Kleine bossen zijn belangrijker dan gedacht blijkt uit onderzoek van de Gentse Universiteit (UGent). De "postzegelbossen" zijn niet groter dan een voetbalveld maar hebben vele voordelen. "Ze slaan meer koolstof op en zijn een betere voedselbron voor wilde dieren. Oost-Vlaanderen heeft weinig grote bossen, maar wel veel kleine bosjes, die mogen we niet onderschatten", zegt professor Kris Verheyen van de UGent.

Kleine bossen hebben minder soorten planten en dieren dan grote bossen. Toch bieden ze heel wat voordelen. "We mogen die kleintjes niet negeren", zegt professor Kris Verheyen.

Beter voor het ecosysteem

Kleine bosjes zijn op drie vlakken beter dan grote bossen. "Ze slaan relatief gezien meer koolstof op in de bodem. Hierdoor halen ze meer broeikasgassen uit de atmosfeer. Ook bevatten ze geschikter voedsel voor wilde dieren", zegt professor Kris Verheyen. Een laatste voordeel is dat de bossen minder teken bevatten, hierdoor zijn ze minder risicovol voor bezoekers.

Dat is goed nieuws voor Oost-Vlaanderen. In de provincie zijn er weinig grote bossen, maar de vele versnipperde bosjes zijn dus ook waardevol.

Blijven aanplanten

"De bosjes worden belangrijker als ze ouder worden, dus het is heel belangrijk dat ze blijven bestaan. Maar ook nieuwe bosjes zijn heel nuttig, het blijft dus waardevol om ze aan te planten", zegt professor Verheyen. "Natuurlijk moeten we blijven inzetten op het versterken van grote bossen, maar ook kleinere bosjes in landbouwgebied hebben een meerwaarde", besluit professor Verheyen.

De onderzoekers stellen maatregelen voor om deze versnipperde bosjes te behouden.

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!