Worstenbroodjes en appelbollen op Tenerife: Aalsterse bakker brengt Vlaamse traditie naar Canarische eilanden

maandag 13 januari 2020 - 15:27
Geert Houck
Foto: Bernaar De Graeve
Bakker Bernaar De Graeve uit Aalst woont en werkt al vier jaar op het Canarische eiland Tenerife. Daar bakt hij op verloren maandag de traditionele worstenbroodjes en appelbollen. Niet alleen Vlamingen lusten ze, ook de Spanjaarden zijn er dol op.

"Elk jaar verkopen we er meer en meer", vertelt Bernaar De Graeve bij Radio 2 Oost-Vlaanderen. "Vannacht bakte ik 700 worstenbroodjes en 700 appelbollen. Die gaan allemaal vlotjes de deur uit." Niet alleen de Belgen komen ze kopen, alsmaar meer Spanjaarden willen de Belgische lekkernij proeven: "Ze vinden dat toch speciaal, zo'n worst in gerezen bladerdeeg."

Belgische ingrediënten per container

De lekkernijen worden gemaakt met Belgische ingrediënten. "Dat is ons geheim", zegt Bernaar, "elke maand laat ik een container verschepen vanuit Antwerpen naar Santa Cruz, met Belgische grondstoffen." De bakkerij van Bernaar bevindt zich op een industrieterrein in het zuiden van Tenerife. Het brood en het gebak worden dan verdeeld over twee eigen winkels en enkele andere verkooppunten op het eiland.

Ook kerststronken

Het assortiment is volledig Belgisch. "Ook bij andere gelegenheden maken we dus speciale gebakjes: onlangs nog de driekoningentaart en de kerststronk in de eindejaarsperiode. Gelukkig hebben we hier een koeltoog", voegt Bernaar er nog lachend aan toe.

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!