Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Spits

Colruyt gaat landbouwgronden opkopen en boeren laten oogsten voor eigen winkel: "Er wordt natuurlijk gestreefd naar een win-winsituatie"

di 29 sep. - 4:00

Jef Colruyt wil voor zijn supermarktketen landbouwgronden opkopen en daar boeren groenten en fruit op laten telen om in de Colruyt-winkels te verkopen. Zo wordt hij misschien de grootste landbouwer van het land. Veel boeren zijn geen fan van dit plan, maar landbouwexpert Xavier Gellynck ziet het positiever, vertelt hij in 'Spits met David'.
landbouw
© Pixabay

"Ik ben het plan genegen omwille van 2 redenen. Het kapitaal dat een landbouwer in grond moet steken, kan aangewend worden voor andere investeringen, zoals technologie, innovatie en kennis. Daarnaast wordt er gewerkt aan de problematiek van de afzet. Het is voor de boer niet altijd gemakkelijk om hetgeen geoogst wordt ook aan de man te brengen. Op die manier wordt er een afzet gegarandeerd. De boer is zeker dat de oogst verkocht wordt," vertelt Xavier Gellynck in 'Spits met David'.

Een win-winsituatie

Er moeten toch risico's zijn wanneer een boer afhankelijk wordt van een supermarktketen. Bijvoorbeeld als er minder betaald wordt voor de oogst. "Er wordt natuurlijk gestreefd naar een win-winsituatie. Er zijn voordelen voor de supermarkt en de boer onder de vorm van afzet- en prijsgaranties. Deze moeten natuurlijk ingebouwd worden in de contracten. Zoals in elk goed huwelijk moeten beide partijen voldoening vinden, anders gaat het niet door," zegt Xavier Gellynck.

Het kapitaal dat een landbouwer in grond moet steken, kan aangewend worden voor andere investeringen, zoals technologie, innovatie en kennis.

— Landbouwexpert Xavier Gellynck

Terug naar de Middeleeuwen?

Er komt kritiek dat we terug keren naar de Middeleeuwen met een boer die pachter is van de gronden van de kasteelheer. "Dat is voor mij doemdenken. Ik wil het vanuit de positieve kant bekijken en vanuit de goede intenties van de betrokken partijen. We gaan zeker niet terug naar de Middeleeuwen met een feodale structuur. Dat is teveel zwartkijken.

Het is moeilijk voor beginnende boeren om nog gronden te vinden. Zal het dan nog slechter worden als een speler als Colruyt alles begint op te kopen? "In dat geval gaan we de omgekeerde richting uit. Nu zal er een garantie zijn dat de landbouwgronden binnen de landbouwsector blijft en niet uitbesteed wordt aan particulieren, die paarden gaan houden of die landbouwgrond gaan vertuinen. In die zin gaat het de omgekeerde richting uit, zodanig dat de boer over voldoende grond blijft beschikken om zijn job te blijven uitoefenen," besluit Xavier Gellynck in 'Spits'.

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet