Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Spits

Seksuoloog en relatietherapeute Rika Ponnet over seks in tijden van corona: “Sommige artsen slapen apart van hun partner om intiem contact te vermijden”

ma 16 mrt. - 3:21

Als je in een relatie zit, zal je je wel al afgevraagd hebben: wat met seks? Is het coronavirus seksueel overdraagbaar? Seksuologe en relatietherapeute Rika Ponnet geeft het antwoord.

“Uiteraard. Je kan bijna onmogelijk seks hebben zonder dat er speekseloverdracht is”, legt Ponnet uit. “Je bent zodanig close met elkaar. Je zoent en spreekt met elkaar. En je raakt elkaar en elkaars gezicht aan. Als je geen vaste relatie hebt op dit moment, dan is seks af te raden”, benadrukt Ponnet.

"Maar met de mensen waarmee je sowieso samenleeft, is het bijna onmogelijk om intiem contact te vermijden" legt Ponnet uit. "Je kan dat bijna niet uit de weg gaan. Je leeft en slaapt samen. En ook je kinderen wonen onder hetzelfde dak."

Ik hoorde al dat sommige artsen intiem contact proberen te vermijden en apart slapen van hun partner.

— Rika Ponnet

"Je kan uiteraard alle voorzorgsmaatregelen in acht nemen, dat is heel verstandig. Sommige mensen slapen ook apart. Artsen hebben in hun omgeving grote kans om met het virus in contact te komen. Ik hoorde al van verschillende artsen dat zij het intieme contact proberen te vermijden door niet met elkaar te slapen, te knuffelen of te kussen."

Welk effect heeft apart slapen op je relatie?

“Zolang het beperkt blijft tot een bepaalde periode, zal dat geen effecten hebben”, benadrukt Ponnet. “Je slaapt niet apart omdat er een conflict is, maar omdat je elkaar net wil beschermen. Dat is een gebaar van liefde en betrokkenheid" vindt Ponnet.

Nieuwe positieve dimensie voor sociale media

“Mensen zijn van nature geprogrammeerd om in moeilijke tijden net wél contact te zoeken met de anderen", verduidelijkt Ponnet. "Moeilijke periodes verbinden mensen. We zoeken troost bij en verbinding met de anderen. En dat doen we vaak op een fysieke manier”, legt Ponnet uit. Maar net dàt mag vandaag niet. Daarom is het een uitdaging om het via communicatie te doen”, benadrukt Ponnet. “De sociale media hebben een nieuwe positieve dimensie gekregen" merkt de relatietherapeute op. "We sturen ondersteunende berichtjes, zonder dat we gevaarlijk zijn voor elkaar. Sociale media tonen vandaag op een schitterende manier hun kracht. Ze bieden de aanvullingen op de fysieke contacten met mensen."

Enkele tips als alternatief voor fysiek contact

“Fysieke nabijheid is belangrijk voor de mens. Zeker in tijden als deze zoeken we vaak fysieke troost bij elkaar. Maar het is beter om dat vandaag niet te doen. “Spreek uit wat je denkt en voelt aan je omgeving. Toon hoe je de ander wil troosten en druk op die manier nabijheid uit”, stelt Ponnet voor. “Op die manier werken we verder aan onze communicatieve vaardigheden, voorbij het lichamelijke. Ik denk dat dat een belangrijke oefening zal zijn. Dat steun, troost en nabijheid op een niet-fysieke manier tot uiting komen”, besluit Ponnet.

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet