5 dingen die je kan doen met je overschot aan selder
wo 22 sep. - 7:00
In sapjes
Zet je 's morgens al eens graag je sapcentrifuge of blender aan het werk voor een heerlijk sapje van fruit en/of groenten? Dan kan je daar gemakkelijk een stengel selder in verwerken! Je zal het bijna niet proeven, maar je hebt wel weer wat extra vitaminen en mineralen binnen. Win-win! Je kan seldersap ook an sich drinken. Maar dan moet je natuurlijk wel fan zijn van de smaak. 😉
Als snack of voorgerecht
Vul wat rauwe stukjes selder op met je favoriete eier-, kip-, zalm- of krabsalade of zelfs pindakaas. Snel klaar en heerlijk krokant! Je kan de rauwe stengels ook gebruiken om te dippen in verschillende sausjes.
Gepekeld
Perfect om een salade of boterham mee af te werken. In het artikel hieronder vind je een goed basisrecept om te pekelen.
In een cocktail
De selderstengel in een Bloody Mary ken je misschien wel al. Maar wist je dat je ook een heerlijke gincocktail kan maken met selder? Prak wat selder samen met een beetje suiker en citroensap fijn in een cocktailshaker. Vul de shaker met ijs en 50 ml gin. Krachtig schudden, zeven en klaar. Schol!
In zout
Selderijzout dat je koopt wordt meestal gemaakt van selderijzaadjes. Maar je kan het ook maken met het loof van je verse selder. Droog de blaadjes in de oven op 100 graden voor ongeveer 20 minuten. Laat ze zeker niet aanbranden! Ze moeten alleen uitdrogen. Laat afkoelen en verkruimel. Meng samen met grof zeetzout in een potje dat je goed kan afsluiten. Zo simpel! Het loof van selder kan je ook gebruiken om pesto mee te maken, in plaats van basilicum.