Bekijk hier wanneer je wordt gevaccineerd

dinsdag 4 mei 2021 - 10:17
Benieuwd wanneer jij aan de beurt bent voor je coronavaccin? Het Agentschap Zorg en Gezondheid heeft een nieuwe tool voorgesteld waarmee jij ongeveer een idee krijgt wanneer je gevaccineerd zou kunnen worden.

De tool is gebaseerd op de huidige planning en geeft aan wat de datum van de eerste en tweede prik zou kunnen zijn. Het is dus niet zo dat jij sowieso dan je brief en je eerste prik krijgt. Hou er dus zeker rekening mee dat dit een inschatting is.

  • De richtdatum is op weekniveau: als er staat 'maandag 31 mei' dan slaat dit op ‘in de week van 31 mei’.
  • Deze richtdatums zijn afhankelijk van de leveringen van de verschillende producenten.
  • Deze richtdatums zijn onderhevig aan de vaccinatiegraad die we behalen (in de tool is gerekend aan 100%).
  • Hou zeker rekening met een mogelijk verschil van één week vroeger of één week later voor je effectieve uitnodiging en vaccinatiedata. 

Hoe werkt het?

In de tool kan je op basis van je leeftijd opzoeken wanneer je ongeveer je uitnodiging en je de eerste en tweede dosis van het vaccin mag verwachten. Deze tool toont de data voor mensen tussen 18 en 64 jaar zonder onderliggende aandoening die hen prioriteit geeft voor vaccinatie.

Hoe weet ik welk vaccin ik zal krijgen? 

Dat ga je pas echt zeker weten wanneer je je uitnodiging krijgt, maar hou hiermee rekening:

  • De kans is groot dat jij een Pfizer-vaccin krijgt, daarvan zijn de meeste vaccins beschikbaar. Je tweede dosis is dan 5 weken (35 dagen) na je eerste dosis. Komt je eerste dosis dus midden juni, reken dan dat je tweede dosis in de tweede helft van juli zal vallen.
  • Woon je in een gemeente verbonden aan de vaccinatiecentra van Leuven, Kortrijk, Hasselt, Gent of Antwerpen? Dan kan je ook met een Moderna-vaccin gevaccineerd worden. Is dat het geval, dan tel je (4 weken) 28 dagen bij je geschatte timing voor de eerste dosis om de week voor je tweede dosis te kennen.
  • In juni plannen we minder vaccinaties met AstraZeneca wegens de leeftijdsbegrenzing vanaf 41 jaar.
  • Krijg je een vaccinatie met een vaccin van Johnson en Johnson, hoef je geen tweede prik te krijgen. Ze kunnen nog niet zeggen aan welke mensen we dit wanneer kunnen geven, maar men zal deze vaccins maximaal inzetten wanneer ze beschikbaar zijn.

Wil jij het uitproberen? Vul hier je leeftijd in!

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!