Radiocoryfee Lutgart Simoens (92) is overleden

zondag 15 november 2020 - 21:00
Lutgart Simoens is overleden. Ze werd 92 jaar. Ze was een van Vlaanderens bekendste radiostemmen. Bij Radio 2 presenteerde ze 23 jaar lang het verzoekprogramma 'Vragen staat vrij'.

Op 25 mei 1928 werd Simoens in Ieper geboren. Na de Tweede Wereldoorlog kon ze aan de slag gaan bij het NIR, de voorloper van de VRT. Toen haar eerste kindje geboren werd, begon ze te werken bij Omroep Antwerpen. Daar heeft ze tot aan haar pensioen in 1993 heel wat populaire programma's gepresenteerd.

Platenpoets

Voor 'Toppers voor Tieners' kreeg ze zelfs Mick Jagger, Roy Orbison en Cliff Richard voor haar microfoon. Op vrijdagochtend presenteerde ze het muziekprogramma 'Platenpoets', met de zeer populaire weerbabbel met Armand Pien. Historisch was ook haar interview met koningin Fabiola in 1984.

Vragen Staat Vrij

De stem van Lutgart Simoens bereikte op zondagavond heel wat huiskamers met het verzoekprogramma 'Vragen Staat Vrij'. Via een brief of gele briefkaart konden de luisteraars liedjes aanvragen voor een geliefde, een vriend(in) of een speciale gelegenheid. Ze presenteerde het programma maar liefst 23 jaar.

De Engel van Vlaanderen

Eind jaren 70 kreeg Lutgart Simoens de bijnaam "De Engel Van Vlaanderen" van haar Nederlandse radiocollega Frits Spits. In zijn programma 'De Avondspits' op Hilversum 3 gaf Lutgart luchtige commentaar bij de actualiteit.

Radio-icoon

In 1993 stopte ze met radio maken, maar meer dan 20 jaar later was ze nog lang niet vergeten, zo bleek tijdens de feestelijkheden naar aanleiding van 100 jaar radio in 2014. Ze werd toen uitgeroepen tot populairste radiofiguur door luisteraars. "Ik ben daar zeer, zeer, zeer vereerd door", reageerde ze. 

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!