Gehaktballetjesworp wordt stressballetjesworp in Merchtem

dinsdag 13 augustus 2019 - 08:02
Heleen Luyckx
De traditionele gehaktballetjesworp in Merchtem is niet meer. Jarenlang werd er met gehaktballetjes geworpen om de Merchtemse kermis af te sluiten. Die gehaktballetjes worden nu vervangen door stressballen. "Dat is duurzamer", klinkt het bij het nieuwe bestuur.

Het oorspronkelijke idee kwam van Eddie De Block. Achttien jaar geleden, toen hij burgemeester was, voerde hij de "Aaten Balleksworp" in. Er werd ieder jaar opnieuw massaal met duizenden gehaktballetjes gegooid van op het balkon van het gemeentehuis om de kermis af te sluiten. Nu, achttien jaar later, slaat het nieuwe gemeentebestuur een nieuwe weg in. Een meer duurzame weg. Dit tegen de zin van De Block: "Laat een traditie bestaan, niet elke vernieuwing is beter", reageert hij fel.

Verzamelobject

"De traditie blijft wél bestaan", klinkt het bij schepen van Kermis, Julie Asselman (Open VLD). "De laatste zondag van Merchtem Kermis worden er nog steeds 1000 balletjes geworpen van op het balkon, het zijn gewoon geen gehaktballen meer, maar stressballen. Ze zijn dus niet eetbaar." Op de stressballen laat de gemeente ook het logo drukken en het jaartal. Zo wil de gemeente van de stressbal een verzamelobject maken. 

Veel afval 

De voornaamste reden voor de verandering is het feit dat er de laatste jaren telkens veel afval achterbleef op de straten. "Al die gehaktballen zaten verpakt in zilverpapier. Mensen gooiden dat gewoon op de openbare weg, het papier én het gehakt en dat is verspilling. Dat is niet meer van deze tijd en daarom kiezen wij voor een iets duurzamer alternatief." Geen restjes van gehakt en zilverpapier meer op de grond dus, na Merchtem Kermis op 25 augustus. 

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!