Zwarte Sint maakt intrede in Afrikamuseum

maandag 2 december 2019 - 07:07
Yasmina El Messaoudi
Het Afrikamuseum krijgt dit weekend een bijzondere Sint op bezoek, een zwarte. Hij zou gebaseerd zijn op de heilige Mauritius. Het museum hoopt zo dat geen enkel kind zich buitengesloten voelt tijdens het feest. Ook geen zwarte kindjes.

De zwarte pieten-discussie woedt ook bij ons al enkele jaren. En of je nu voor of tegen bent, er zijn altijd kindjes uit de zwarte gemeenschap die zich buitengesloten voelen. Dat vertelt één van de initiatiefnemers Primerose Ntumba: "Ik heb het vroeger ook meegemaakt, net als veel zwarte kindjes vandaag, dat je buitengesloten wordt. Of dat andere kinderen of zelfs volwassenen je uitmaken voor Zwarte Piet. Daarom zijn we gaan kijken, hoe we dit feest inclusief kunnen maken zodat het leuk is voor alle kindjes."

Zwarte heilige

En zo kwam het idee voor Sint-Mauritius-feest. Een zwarte, Christelijke heilige die in de derde eeuw in Egypte leefde. Al willen de initiatiefnemers nog niet te veel kwijt: "Het is de bedoeling dat het een grote verrassing wordt voor de kinderen. Maar sowieso wordt het erg leuk." 

Luisteren

De Brusselse vzw Belgi Mojaïk zit achter het initiatief en verenigt een heleboel Brusselse verenigingen. Ze hopen met dit feest te luisteren naar wat de kinderen van de nieuwe Sint vinden. "We horen vaak volwassenen, maar weten niet wat de kinderen ervan vinden. Op dit feest willen we hen echt aanspreken over het alternatief. Kijken of ze klaar zijn voor een nieuwe versie. Al moet het in eerste plaats vooral een plek van genieten zijn. Voor iedereen." Wil je zaterdag 30 november en zondag 1 december graag kennismaken met de zwarte Sint? Alle info op de website van het Afrikamuseum

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!