Middelbare school Ieper neemt vluchtelingen op stap om even zorgen te vergeten

dinsdag 28 januari 2020 - 15:26
Michaël Janart
Foto: Radio 2
De middelbare school Heilige Familie in Ieper heeft dinsdag een leuke dag georganiseerd voor de honderd vluchtelingen die in Peace Village verblijven in Mesen. "We hopen hen een dag te kunnen aanbieden die even de harde realiteit doet vergeten", zegt de directie.

Tot eind deze maand verblijven honderd vluchtelingen uit dertien landen in het jeugdverblijfcentrum "Peace Village" in Mesen. Samen met het Rode Kruis probeert het centrum zinvolle activiteiten te organiseren voor de groep. Dinsdag kreeg het daarbij hulp van de leerlingen en leerkrachten van de Ieperse middelbare school Heilige Familie. Terwijl de ene helft van de vluchtelingen een rondleiding door de stad kreeg, georganiseerd door leerlingen van de afdeling toerisme, volgde het andere deel een reeks workshops. De afdeling beeldende kunsten leerde hen grafische maskers en pins maken. Er was ook een muziekworkshop met de drumband van de school en een hockeytoernooi. In de namiddag waren er klasgesprekken gepland met de leerlingen. 

Horizon verruimen

Met het initiatief willen Peace Village, Heilige Familie & Rode Kruis Mesen de vluchtelingen niet alleen een warm en huiselijk gevoel meegeven, maar ook de horizon van alle betrokkenen verbreden door hen te laten kennismaken met elkaars cultuur en leefwereld. Matti Vandemaele van Peace Village: "Vooral de klasgesprekken waren soms intens. Het was boeiend om de verhalen van de vluchtelingen te horen, waar ze vandaan komen, waarom ze gevlucht zijn ... Onwaarschijnlijk ook hoe hard mensen op elkaar lijken, hoe ver van elkaar ze ook geboren zijn."  

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!