Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Afbeelding van het programma: Zot Veel Vakantie

Zot Veel Vakantie

5 bijzondere weetjes over paling

di 13 jul. - 2:00

Dat paling in het groen een populair gerecht is, weten de meeste mensen wel. Maar ken je ook deze weetjes over de gladde dieren? Ladybiker Katleen ging eigenhandig op zoek naar 5 verrassende weetjes over de paling bij Steven Vandeleene van Palinghandel Schilders in Bornem.

Palingen zijn geslachtloos bij de geboorte

Als een paling geboren wordt, heeft het dier geen geslacht. Of het een mannetje of vrouwtje wordt, hangt af van de levensomstandigheden. Palingen die veel eten vinden, worden vrouwtjes en de palingen die een schraler voedselaanbod vinden, worden mannetjes. De vrouwtjes zijn groter en dikker dan de mannetjes. Dat betekent ook dat je ze voor andere doeleinden kan gebruiken in de keuken. Vrouwtjes worden vaker gebruikt om te bakken of te roken omdat de vis bij die bereidingen nog krimpt. 

Palingen leven in zoet en zout water 

Palingen worden geboren in zee, maar ze leven het grootste stuk van hun leven in rivieren. De eitjes komen uit in de Sargassozee, een zee in het gebied van de Bermuda driehoek in de Atlantische Oceaan. De dieren die in het noordelijke gebied geboren worden, trekken naar binnenwateren in de VS en Canada. De dieren die in het zuidelijke gebied geboren worden, trekken naar de binnenwateren in Zuid-Frankrijk. Ze laten zich meevoeren met de golfstroom. De meeste palingen leven tussen de vijf en de vijftien jaar in het zoete water. De palingvangst gebeurt voor het grootste deel in de binnenwateren. Al zijn er ook zeevissers die paling vangen die in zee rondzwemt. 

De grote trek van 5000 kilometer

Als palingen besluiten om opnieuw naar zee te trekken om te paaien, heeft dat een grote invloed op hun anatomie. De dieren maken een heuse gedaanteverandering mee. De buik wordt zilverwit, de ogen worden groter en het maagdarmstelsel verdwijnt. Deze dieren noemt men schieraal. Ze gaan voor een tocht van meer dan 5000 kilometer waarbij ze terug zwemmen naar het gebied van de Sargassozee om er te paaien. De palingen zijn bijna een jaar onderweg, zonder voedsel. 

Paaien en sterven

Een paling sterft op een hoogtepunt. Na de grote trek terug naar de Sargassozee, paaien de dieren waarna ze sterven. Of daar gaat men toch vanuit. Het paaiproces zelf is nog nooit door mensen waargenomen. Het paaien gebeurt op grote diepte waarna de eitjes langzaam naar hogere waterlagen opstijgen. Na ongeveer vier dagen komen ze uit. 

Geen Belgische paling

Vroeger werd er veel paling gevangen in ons land. In de streek rond Mariekerke (Bornem) werd er duchtig op paling gevist. Tegenwoordig mag dat niet meer. De paling die bij ons leeft, zwemt in te vervuild water waardoor hij niet geschikt is voor consumptie. Maar dat betekent niet dat het verhaal van de paling verteld is. In Mariekerke zijn er nog altijd twee grote palinghandels die paling verkopen aan particulieren en aan horeca. 

De paling komt toe in kartonnen dozen die afgeschermd zijn met parafine. De vissen worden in grote bassins gelegd in afwachting van de verkoop. De meeste paling wordt gedood voor verkoop. De huid wordt gestroopt en de haartjes op de rug worden geknipt. Daarna wordt de vis vanbinnen gekuist. De meest populaire bereiding van paling is paling in 't groen. Maar je kan paling ook lekker klaarmaken in een tomatensaus of bakken in de pan. 

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet