Ontdek de groenste plekken van Brussel met fietsknooppunten

vrijdag 20 augustus 2021 - 12:38
Wonen in Brussel
Ladybiker Katleen houdt van Brussel. Ze geeft met plezier tips zodat je ook de vele groene plekken in de hoofdstad kan ontdekken. "Brussel heeft veel meer natuur dan je zou denken."

Goed nieuws voor fietsers! Sinds kort kan je in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest ook het fietsknooppuntennetwerk gebruiken. In Vlaanderen bestaat dat handige systeem al lang. De Brusselse knooppunten brengen je langs de mooiste parken en de groenste plekken van het gewest. 

Van knooppunt naar knooppunt

Het zijn de inwoners van Brussel zelf die met de knooppunten gestart zijn. De routes sluiten mooi aan op het fietsknooppuntennetwerk van Vlaams-Brabant. Momenteel draait de routeplanner op de app van Routeyou, maar het is de bedoeling dat ook andere routeplanners de gegevens gaan overnemen. Je kan de kaart met knooppunten hier vinden. 

Boudewijnpark in Jette

Eén van de mooiste stukken groen die je langs het traject vindt, is het Boudewijnpark in Jette met daarop aansluitend het moeras van Ganshoren, het Laarbeekbos en het Dieleghembos.

Ladbyiker Katleen ontdekt de plek tijdens één van haar fietstochten voor het programma 'Zot Veel Vakantie'. "Als je hier rondrijdt, heb je een instant vakantiegevoel. Het park is uitgestrekt en straalt veel rust uit. Er zijn speelzones maar ook stukken wilde natuur. Voor ieder wat wils." In het park is er ook de Fabiola guinguette. Guinguette is een typisch Brussels woord voor een cafeetje in een park. 

Ter Kamerenbos en het Zoniënwoud

Als je langs de knooppunten in Brussel fietst, passeer je uiteraard ook langs de groene long van het Gewest: het Ter Kamerenbos en het Zoniënwoud. Hier kan je urenlang rondhangen. 

In Ter Kamerenbos kan je een bezoek brengen aan chalet Robinson. Het is een restaurant in een houten chalet met drie verdiepingen, met een cocktailbar en een terras met zicht op het meer. Om de chalet te bereiken, moet je een veerpontje nemen. Aan de chalet kan je ook waterfietsen huren voor een tochtje op de vijver.

Brussel heeft meer groen dan je zou denken. Je moet het alleen weten zijn.

Katleen

Het Ter Kamerenbos is een natuurlijke uitloper van het Zoniënwoud. Je kan vanuit Ter Kameren via de kleine paadjes tot in het uitgestrekte Zoniënwoud fietsen. 

Park van Laken

Het park van Laken, op de Heizel, is nog zo'n uitgestrekt groen gebied. Op de Heizel kan je een bezoek brengen aan het Atomium of Mini-Europa maar je kan ook verdwalen in het Ossegempark dat vlak naast het Atomium ligt of je kan heerlijk fietsen op de grote lanen waarlangs ooit de paviljoenen stonden van expo '58. 

Josaphatpark in Schaarbeek

Maar ook in Schaarbeek, een minder groen deel van het gewest, vind je een heerlijk stuk natuur. Het Josaphatpark is met recht en rede één van de allermooiste parken die je in Brussel kan vinden. 

Al in de 19e eeuw was het dal waarin het park gelegen is een geliefde plek voor de betere Brusselse middenklasse en bourgeoisie. Rond 1900 bestond het Josaphatdal uit privé-eigendommen. Het was Koning Leopold II die de schoonheid van de plek inzag. Hij kocht de bomen zonder ze om te hakken en schonk ze aan de gemeente Schaarbeek. Hij stelde ook voor om van deze plek een openbaar park te maken.  

De Groene wandeling of fietstocht

Als je alle groene stukken van het Brussels Hoofdstedelijk gewest wil ontdekken, kan je opteren om de Groene Wandeling te stappen. Die is 60 kilometer lang en voert je langs de groene gordel aan de buitenkant van het Brussels grondgebied. Een groot deel van het traject is ook met de fiets te doen dus je kan er ook voor kiezen om er een groene fietstocht van te maken.

 

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!