Peter Reekmans: "30% van het drinkwater in Vlaanderen gaat verloren door slechte leidingen"

vrijdag 29 mei 2020 - 18:40
Getty Images
Vlaams Minister van Omgeving Zuhal Demir maakt geen vrienden met haar idee om waterverspillers meer te laten betalen. Ieder jaar wordt er ook 35 miljard liter drinkwater verspild door onze slecht onderhouden buizen. Burgemeester van Glabbeek Peter Reekmans verdiept zich al jaren in het probleem.

“Dit is een oud zeer, een probleem dat al 10 jaar aansleept", vertelt Reekmans bij 'Spits met David'. "Ik heb mij er Vlaams Parlementslid bijna vijf jaar mee bezig gehouden. Sinds 2007 tot vandaag is er ongeveer een verlies van 35 miljoen kubieke meter elk jaar, dat is dus 35 miljard liter, drinkbaar water. Gewoon, door lekke leidingen in de ondergrond. 30% van het drinkwater dat in Vlaanderen gefabriceerd wordt, gaat gewoon verloren. Da’s hallucinant veel."

"Drinkwater maken, dat kost wel wat. Die 30% verloren drinkwater komt gewoon terug in de ondergrond terecht. Dat moet dus een tweede keer gereinigd worden voor dat drinkwater kan worden. Dat water kost ons dus twee keer geld. Ik heb destijds een financiële doorlichting gedaan van de watermaatschappijen. Tot 2014 maakten zij jaarlijks miljoenen euro’s verlies. Als je dan weet dat de drinkwaterprijs in Vlaanderen in de laatste 10 jaar met 60% gestegen is, ja dat noem ik gewoon slecht bestuur. Daar moest de Vlaamse regering al veel eerder werk van gemaakt hebben. Dan hadden we nu door de droogte geen probleem, dan hadden we genoeg voorraad."

Dit is een structureel probleem, je krijgt dat niet van vandaag op morgen opgelost. Het is natuurlijk gemakkelijker om de Vlaming gewoon telkens meer te laten betalen.

Peter Reekmans

"Synergie nodig"

Steken de watermaatschappijen dan niet de handen uit de mouwen? "Enkel bij grondige rioleringswerken worden vandaag ook de waterleidingen vernieuwd als ze stuk zijn. Ik heb destijds een voorstel gedaan aan minister Schauvliege en ik geloof nog steeds dat dat moet gebeuren. Maak een synergie tussen de Vlaamse Overheid, de Vlaamse watermaatschappijen en alle Vlaamse steden en gemeente. Laat, wanneer een gemeente werken uitvoert en de straat of stoep toch open ligt, meteen drinkwaterleidingen vernieuwen. Dan kunnen we die verliezen tegengaan. Dit is een structureel probleem, je krijgt dat niet van vandaag op morgen opgelost. Maar maak er dan minstens een meerjarenplan van. Maar ook dat gaat de nieuwe Vlaamse regering niet doen. Het is natuurlijk gemakkelijker om de Vlaming gewoon telkens meer te laten betalen."

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!